Censor

Vandaag is de Censor jarig. Censor is de naam die mijn bloggende neef (dossiermoddergat.nl) geeft aan zijn echtgenote. Of liever gezegd het is de functie die hij zijn echtgenote heeft toebedeeld. Misschien is het wel zo dat het de rol is die zijn echtgenote zich heeft toegeëigend. Daar wil ik af zijn. Daarvoor sta ik te ver af. Mijn bloggende neef voert zijn vrouw ook met enige regelmaat met haar eigen naam op. Zij speelt dus een dubbelrol in zijn schrijfsels. Echtgenote en censor. Naar ik begrepen heb, heeft zij een repressief vetorecht op wat neeflief geschreven heeft.
Ik heb geen censor. Ik heb Gade. Maar Gade heeft geen recht tot censuur. Mijn vrouw ook niet. Niet vooraf, niet achteraf. Ik heb het wel eens met haar over wat en hoe ik zal schrijven, maar dat is meer in beschouwende zin. Slechts bij hoge uitzondering heb ik het met mijn vrouw over of iets wel of niet kan. Maar dat is maar heel, heel zelden. Daarvoor zijn mijn stukjes in het algemeen te mild van toon.
Van tijd tot tijd leest mijn vrouw, -let wel ik heb het dus niet over Gade, die woont in mijn blogs-, mijn stukjes voordat ze gepubliceerd zijn. Vaak leidt dat tot een redactionele opmerking, meestal een verbetering, en het wijzen op een aantal tik- en zelfs taalfouten. Maar van een censorschap harerzijds is geen sprake. Iemand die blogs schrijft, hoort te staan voor wat hij schrijft. Ik heb niet vooraf de intentie iemand te beschadigen, ik anonimiseer waar nodig. Vooral familie wordt herkenbaar opgevoerd, maar die kunnen daar wel tegen en veel kwaads is er over Ex, zoonlief en dochterlief niet te melden. Zij spelen een rol in mijn stukjes, zoals Gade dat doet. Natuurlijk zijn ze zo goed als één op één te leggen op de mij nabije  personen in mijn echte leven, zoals de ik in mijn stukjes heel veel trekken van mijzelf vertoont. Maar het zijn blogfiguren, gecondenseerde romanfiguren. Ze lijken op de echte mensen, maar ze leiden ook hun eigen leven in het blog. En dat is soms spannender, leuker, aantrekkelijker, maar ook saaier, vervelender, lastiger dan hun eigen leven. Dat geldt ook voor de ik-figuur. Die heeft ook een leven naast het blog. Maar in allebei is hij zijn eigen censor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *