Ceremonie

Ik begin aan het schrijven van dit blog iets later dan gebruikelijk. Ongeveer een uurtje later. En dat is niet omdat ik vanochtend in alle vroegte mijn fiets voor zijn jaarlijkse onderhoudsbeurt naar de fietsenmaker heb gebracht. De laatste jaarlijkse beurt was al weer twee jaar gelden, dus het werd hoog tijd dat te doen. Het wat latere tijdstip was ook niet het gevolg van de aansluitende boodschappen die ik voor het avondeten, snijbonen en krielaardappelen, bij Albert Heijn deed. Niets van dat alles. Ik begon wat later omdat ik vanochtend een uur televisie heb zitten kijken. Om 10 uur was op Nederland 1, ja ik weet ook wel dat je eigenlijk NPO1 moet zeggen, de rechtstreekse uitzending van de verlening van de Militaire Willemsorde aan Majoor Gijs Tuinman door de koning. En als er zoiets op televisie is dan ben ik verkocht. Ik ben namelijk verzot op dat soort ceremoniële gebeurtenissen en ik schaam me er niet  eens voor. Gade zegt dat ik er niets aan kan doen, dat het in mijn horoscoop staat.  Daaruit zou blijken, volgens haar, dat bij geboorte mijn beheptheid met dat soort zaken al meegegeven is. En ik kan er toch niets aan doen dat ik net op die dag op dat uur geboren ben en mijn horoscoop er daarom zo uitziet.
Voor een beetje klinkende ceremonie moet je bij de krijgsmacht zijn. Strakke uniformen, rijen medailles, veel protocol. Het is misschien raar, maar ik vind het prachtig. De strakke orde, de saluerende handen aan de pet, de sabelgroet, de choreografie van het defilé. Ik ervaar het al een strak geregisseerd ballet, bijna vergelijkbaar met de Heilige Mis met drie heren van destijds.
Mijn voorliefde voor ceremonieel is ook nog eens gevoed door mijn militaire diensttijd bij de Gele Rijders, het korps dat ook bol staat van tradities en ceremonieel.
En ik moet natuurlijk wel van ceremonieel houden. Als trouwambtenaar werk ik geregeld en van harte mee aan een ceremoniële gebeurtenis. Dat vind ik plezierig en leuk. Goed dat ik geboren ben onder een horoscoop die dat allemaal ook nog eens bevestigt. Ik had niet op een ander tijdstip geboren willen worden.

1 reacties op Ceremonie

  1. Gerard Tonen schreef:

    Jan… Zucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *