Corruptie

9 december is door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uitgeroepen tot Dag tegen de Corruptie. Nu roept de Algemene Vergadering heel wat dagen door het jaar uit tot bijzondere dagen voor het een of tegen het ander. Ik heb niet het idee dat de wereldbevolking zich veel aantrekt van al die Verenigde Naties-dagen, als het überhaupt al tot de goegemeente doordringt dat er een thema aan een dag verbonden is. Vandaag dus corruptie. Daar horen we dus tegen te zijn. In mijn arbeidzaam leven ben ik geteisterd door een paar burgemeesters die fel tegen corruptie en voor integriteit waren. Op zich is dat een goede en lovenswaardige zaak. Maar met boter op je hoofd moet je niet in de zon gaan lopen. En met een van die burgemeesters durf ik ook wel te zeggen dat een beetje integer niet bestaat. Je bent het of je bent het niet. Wel mag je je dan afvragen of het eisen van een voorkeursbehandeling niet een beetje schuurt tegen je eigen opvatting van integriteit. Maar ach, over de doden niets dan goeds en zeiden de oude Romeinen al niet “Quod licet Jovi, non licet bovi.” Wat aan de goden is toegestaan is nog niet aan de runderen toegestaan.
Ik heb mij ook ooit bij een andere burgemeester moeten verantwoorden voor mijn aanwezigheid bij een lokale voetbalwedstrijd. Zij wilde weten op wiens uitnodiging ik daar was en of dat geen deuk in mijn integriteit opleverde. Dat ik  ook een privé-leven had en vrienden die mij voor zo iets uitnodigde, kwam nauwelijks in haar op, zo gefocust was zij op het opsporen van al dan niet vermeende corruptie. Dan gingen de oogkleppen op. Oogkleppen die vooral de splinter in andermans oog zichtbaar maakte.
Ik vergoelijk corruptie niet, maar soms moeten we zaken niet groter maken dan ze zijn. We zijn Rusland niet waar een vriendin van mij zich nog steeds de dood van haar boer verwijt omdat zij een arts niet wat extra’s toestopte om adequate zorg te verlenen. Of die keer dat ze mij vertelde dat een plaatselijke wethouder haar met iets geholpen had zonder daar een extra financiële vergoeding voor te vragen. Daar heerst een systeem waarin corruptie verankerd zit. Zover is het hier nog lang niet. Of ben ik te naïef? Veel te naïef.

2 reacties op Corruptie

  1. Rein Verdijk schreef:

    Het eerste Russisch wat ik leerde was vragen “wat kost het….”
    Met een paar roebel kom je dan een heel eind 😉

  2. Wim van Dam schreef:

    Een paar letterlijke citaten van de TV. Het kabinet heeft haar opvatting gegeven dat de politie zijn stinkende best doet om die afrekeningen te laten ophouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *