Crowd

Ik ben lid van een crowd geworden. Tenminste, de initiatiefnemers hopen dat het een fikse menigte zal worden die hun plannen financieel zal gaan steunen. Het gaat om de wederopstanding van de oude boekhandel Dekker van de Vegt. In de loop der jaren is deze boekhandel opgegaan in de keten Selexyz en toen ook die niet meer te redden was, werd het Polare. Een andere onmogelijke naam, met een onmogelijke opdracht. Te commercieel, te centraal aangestuurd, de binding met de klanten en de achterban viel weg. Dat nekte niet alleen Dekker van de Vegt, maar ook ander roemruchte boekhandels met klinkende namen: Broese , Donner, Scheltema. Ooit begrippen in boekenland.
Polare ging failliet. De winkel, door bijna iedereen nog steeds Dekker van de Vegt genoemd, ging een tijdje dicht en toen toch weer open. Om de voorraad uit te verkopen. De steunbetuigingen stroomden binnen. Klanten die de echte boekverkopers van Dekker van de Vegt een hart onder de riem kwamen steken. Bemoedigende woorden voor Toine, Carla, Peter, Sacha, Mirjam en al hun collega’s. Maar met bemoedigende woorden hou je geen boekwinkel open, een compliment brengt geen brood op de plank. Maar Dekker van de Vegt moet blijven, liever gezegd terug komen. Dus startten een oud-directeur samen met de huidige winkelmanager een actie. Een oproep om te investeren in de nieuwe oude boekwinkel. Een paar dagen geleden ging de actie van start. Doel is om minstens € 75.000 bijeen te sprokkelen. Liefst meer. Als dat lukt lijkt er weer een boekhandel terug te kunnen komen met zijn wortels in de stad en nauw betrokken op wat er daar gebeurt. Niet vanachter een verre directietafel aangestuurd maar met voeling voor de ontwikkelingen in het boekenvak en in de literatuur en aanhakend bij initiatieven op het gebied van de letteren in de stad. Een plaats waar lezers elkaar ontmoeten en van gedachten wisselen met het zo betrokken en bevlogen personeel. Een boekenhemel op aarde onder een ander gesternte dan hetverre Polare.
Ik heb mij ingeschreven in de crowd, die dat mooie doel ondersteunt en over 5 jaar krijg ik mijn geld ook nog eens met rente terug. De website geeft aan dat al bijna 70% opgehaald is! Voor Dekker van de Vegt lijkt de wederopstanding nabij.

2 reacties op Crowd

  1. Ger Loeffen schreef:

    Het ziet ernaar uit dat het wordt gehaald. Dankzij vele betrokkenen. Mooie actie.

  2. ellen van eldik schreef:

    Ik hoop zo dat Dekker terug komt. M O E T L U K K E N

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *