Danger

Het is al weer een paar weken geleden dat ik met enige regelmaat, soms zelfs 2 keer per dag, een telefoontje kreeg uit een ver buitenland van een mij veder onbekende mijnheer of mevrouw. Die persoon waarschuwde mij in een accentrijk Engels dat mijn computer in “great danger” was. Ik moest het apparaat dan ook onmiddellijk aanzetten en een code intikken en dan zouden zij er wel voor zorgen dat mijn computer gered zou worden van de complete ondergang. Ik had er een sport van gemaakt om de beller zou lang mogelijk aan de praat te houden en zo een aanslag plegend op hun telefoonbudget. Soms vertelde ik dat ik helemaal geen computer had. Dan was het gesprek zo afgelopen en soms gaf ik valse nummers op en dat leidde weer tot verwarring aan de andere kant van de lijn. De laatste tijd is het opmerkelijk rustig en word ik niet meer lastig gevallen door dit soort pseudo-alarmerende telefonades. Ik dacht er eigenlijk niet meer aan. Totdat van de week een vriendin mij belde. Naar haar zeggen had zij een medewerker van Microsoft in India aan de lijn die haar gewaarschuwd had dat haar computer in “great danger’ was. Nu wilde het toeval, en dat bestaat, dat haar computer de laatste tijd vervelende kuren vertoonde. Daarom ook was zij ingegaan op het aanbod van de beller dat voor een luttel bedrag haar computer gered kon worden. De betaling voor die reddingsoperatie kon per credit card voldaan worden. En omdat zij geen credit card had, belde ze mij met de vraag of de betaling via mijn card zou kunnen. NEE! dus. En ik vertelde haar van mijn ervaringen en ook dat het een algemene oplichtingstruc was om zo gebruik te kunnen maken van je computer en jouw gegevens. Zij was verbijsterd. Het had haar zo logisch geleken, de haar aangeboden hulp voor haar haperende computer en nu kwam ik met de ontnuchterende keerzijde.
Gelukkig lijkt er niest onherstelbaars gebeurd te zijn.
Een dag later belt ze weer. Verbaasd over haar eigen naïviteit, maar het was ook allemaal op het oog zo kloppend. Ze heeft een afspraak gemaakt met iemand die haar computer heelmaal zal opschonen. Hij komt niet uit India, maar gewoon hier uit de stad.

1 reacties op Danger

  1. Rein Verdijk schreef:

    Jan het heeft weinig zin om ze aan de praat te houden om zo hun telefoonnota op te jagen want ze bellen via internet. Goede methode om van ze af te komen is gewoon Nederlands te blijven spreken, dan hangen ze meteen op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *