Decemberlot

Doorgaans (maar kun je wel van doorgaans spreken bij een gebeurtenis die maar een keer per jaar plaatsvindt?) vier ik Sinterklaas met de familie, met het gezin. Het uitgebreide gezin. Gade, Ex, Zoon- en Dochterlief en hun lieven. Een van de vaste cadeautjes die Sinterklaas dan brengt is het December Kraslot. Door het jaar heen koop ik geen krasloten. Staatsloterij en Postcodeloterij is genoeg te bevrediging van mijn goklust. Alleen met Pakjesavond zorg ik er voor dat Sinterklaas voor iedereen een kraslot  bij zich heeft. Voor degene die onbekend zijn met het December Kraslot: het is een enorm kraslot. A-4 formaat met daarop 31 venstertjes. Een voor elke dag in december. Als je dat venstertje openklapt kun je een laagje wegkrassen. Er verschijnt dan een symbooltje dat iets van doen heeft met december. Als je genoeg dezelfde symbooltje vergaart win je een prijs. Drie kerstmannen staan voor een gratis lot, 11 sterren voor € 100.000,-. En verder geven genoeg hulsttakken, sneeuwpoppen, sleeën, kaarsen, schaatsen, wanten en bellen recht op een prijs van € 5,- tot € 5.000,-.
Maar dit jaar vierden we geen Sinterklaas in familieverband. Zoonlief moest werken en nu is de familieontmoeting dit jaar op Eerste Kerstdag gepland. Sinterklaas vierden we met de buurvrouwen die opgewonden begonnen te kirren toen in een van de pakjes ook voor hen het Decemberlot zat. Hadden ze nog nooit gehad. Het begin van een gokverslaving? Sinterklaas heeft wel de Decemberloten voor de familie al bezorgd. Die liggen te wachten tot Eerste Kerstdag. Dat is geen enkel bezwaar, want alleen ik kraste elke dag een venstertje open. De andere leden van de familie stortten zich vol begeerte op het lot om in een keer alle dagen open te krassen en weer tot de ontdekking te komen dat meestal alleen Dochterlief in de prijzen valt. Dat zullen ze nu pas op 25 december kunnen doen.
Gade en ik kunnen zo lang niet wachten. Wij hebben vanochtend de eerste zeven venstertjes van onze loten  open gekrast. Vanaf vandaag zullen we elke dag een raampje opendoen. Ik ben nu nog maar acht sterren van de € 100.000,- verwijderd om op 31 december tot de ontdekking te komen dat het hoogstens bij een gratis kraslot blijft. Als ik geluk heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *