Drenthe

Over een paar dagen vertrekken we. Al is van vertrekken eigenlijk veel minder sprake als je gewoon in Nederland blijft. Toen het tijd was om vakanties te plannen zag ik het eigenlijk helemaal niet zitten naar een min of meer ver buitenland te trekken. We wisten dat neef een aantal weken naar het wel verre Japan zou trekken en mogelijk zouden wij zijn sprookjeshuisje aan de bosrand kunnen benutten om toch het gevoel te hebben er even uit geweest te zijn. Dat kon. In het voorjaar ging Gade een week naar Zwitserland, waarmee zij haar jaarlijkse portie bergen ook weer kreeg en ik mij niet meer schuldig hoefde te voelen dat door mijn huisgebondenheid zij zich dat zou moeten ontzeggen.
Jarenlang had ik aangedrongen op een vakantie in een huisje in Drenthe en nu gaat het er van komen. Gisteren ontvingen we de uitgebreide instructies van do’s en don’ts, waar sleutels liggen,hoe verstopte afvoeren eventueel aangepakt moeten worden en hoe Gijs de kat te benaderen en wanneer van welk voedsel te voorzien. Daar lijkt wel uit te komen en zo niet een appje naar Japan is zo verstuurd. Afstanden zijn een illusie.
Vanochtend kwam S op bezoek. Zij zal twee van de drie weken dat wij weg zijn op ons huis en haard passen, Harrie’s voedselvoorraad op peil houden en hopelijk kunnen genieten van de tuin die vraagt wanneer nodig wat gesproeid te worden. Ik wijs haar waar de kraan zit, leg de vaatwasmachine uit en laat haar kennismaken met de buren. S aanwezigheid is een geruststellende gedachte. Vooral omdat ik weet dat er een oogje op Harrie gehouden wordt. Ik dicht mijn kat allerlei menselijke gevoelens toe en beeld mij in dat zij mij zal missen. Maar ik weet ook wel dat als S hem een keer zijn vreten heeft gegeven zij haar beste vriend wordt. De kopjes die ik nu van haar krijg zijn een reflex gericht op het krijgen van wat lekkers. En ik maar denken dat ze op mij gesteld is. Laat me toch. Ben benieuwd of ze over een paar weken nog net zo pseudo-aanhankelijk is. Met wat melk en een kattensnoepje is ze vast weer gauw te lijmen. Maar over een paar dagen komen de berichten uit Drenthe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *