Knaapje

Ex en ik hebben de goede gewoonte om rond het midden van de maand juli te vieren dat, waren we bij elkaar gebleven, we zoveel jaar getrouwd zouden zijn. Rond deze tijd werd twintig jaar na onze trouwdag ook onze scheiding ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. En zo ‘vieren’ we rond deze tijd deze verjaardagen. Dit jaar dus 47 jaar gelden getrouwd, 27 jaar geleden gescheiden. Maar ook na die scheiding zijn we elkaar nooit uit het oog verloren, laat staan dat we elkaar uit het hart gebannen hebben. Integendeel. Van Ex is ook de uitspraak dat liefde bestaat tussen mensen die elkaar wel vrij maar niet los laten. Probeer dat maar eens mooier en kernachtiger te formuleren.
Traditioneel is het ook zo dat we een en ander vieren met een etentje dat in de loop der jaren al verschillende vormen heeft gehad. Van een chique diner in een gerenommeerde gelegenheid tot een plezierige lunch in een daartoe geschikt etablissement. Het eten os voor mijn rekening en Ex heeft altijd een cadeautje  voor mij bij zich. Jarenlang had dat iets te maken met golfen, maar sinds de tijd dat mijn stokken in andermans handen zijn overgegaan en voor mij de golfsport bestaat uit het kijken naar kanaal 14 van Ziggo-sport, verzon Ex steeds weer een ander geschenk. Dit jaar was het een heel bijzonder cadeautje, een oprechte verrassing. Wij hadden ons geïnstalleerd in het plezierige koffiecafeetje bij ons op de hoek, waar ze in een gezellig kneuterige ambiance uitstekende lunchgerechten serveren.Ex had een grote doos bij zich in vrolijk roze papier verpakt. Ik had geen flauw idee wat het zou kunnen zijn en pas toen ik het deksel opendeed zag ik vier kleerhangers. Kleerhangers?! Maar niet zo maar kleerhangers, het waren vier Nijmeegse knaapjes van hout met op elk van de  vier een fraaie stilering van een van de Nijmeegse bruggen, de Waalbrug, de spoorbrug met de snelbinder, de brug die de Ooij in leidt en de Oversteek.
Vier bruggen. Het kenmerkende van een brug is dat ze altijd twee overkanten heeft, die door de brug met elkaar in contact komen. De symboliek en metaforen liggen, ook na 47 jaar voor het opscheppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *