Droom

Ik droom graag en veel. Bij voorkeur ’s nachts, alhoewel ik ook overdag wel eens weg kan dromen. Maar dan kan ik mijn dromen sturen, mijn richting geven. Dromen in de nacht, in de slaap overkomen je. Mijn meeste dromen zijn groots en meeslepend, mijn droomleven is voor mij minstens zo belangrijk als mijn wakend leven. Een enkele keer hebben dromen een richtinggevende betekenis gehad in mijn leven. Niet dat ik geloof dat elke droom uitgelegd kan worden naar concrete wakkere omstandigheden en zeker niet als die verklaringen standaard in wazige boekjes of dito websites staan alsof alles voor iedereen het zelfde zou kunnen betekenen.
Ooit kreeg ik een op het oog aardige baan aangeboden. Ik had gesolliciteerd en werd aangenomen. Alles leek in kannen en kruiken, er moesten nog wat details geregeld worden, maar dat zou allemaal wel goed komen, verzekerde de sollicitatiecommissie mij. Ergens vertrouwde ik het toch nog niet helemaal. Die nacht, nu al weer decennia geleden, droomde ik dat ik in mijn auto op weg was naar de nieuwe betrekking. Onderweg werd ik omringd door een roedel wolven. In mijn droom waren de wolven toen al weer terug in Nederland. De beesten vielen mijn auto aan en beten de banden kapot. Dat beeld was voor mij toen genoeg om de baan uiteindelijk toch aan mij voorbij laten gaan.
Vannacht droomde ik dat ik al mijn tanden er aan het uittrekken was. Een wonderlijk pijnloze operatie. Ik verheugde mij op de opbrengst van de twee gouden kiezen die zich ook makkelijk lieten verwijderen en verheugde mij mateloos op het kunstgebit dat ik zou krijgen en  dat naadloos zou aansluiten op de brug die ik onlangs in het daagse leven had gekregen. De droom is natuurlijk te verklaren als een dagrest van de onlangs  ondergane tandtechnische behandelingen. Als een resultaat daarvan staan de modellen van mijn boven- en onderkaak op mijn bureau als presse papier.
Mijn nieuwsgierigheid brengt mij er toe toch even op internet te kijken naar de uitleg over dromen over tanden trekken. Ik lees: “Het trekken van je tanden in je droom of visioen vertelt je dat je je bewust geworden of aan het worden bent van je slechte gewoontes, schaamte en ongezonde levensstijl. Je haalt de rotte en negatieve gewoontes uit je dagelijkse leven en deze gaan plaats maken voor nieuwe energie en mogelijkheden.
Ai, ik dacht dat ik de schaamte lang voorbij was, maar gelukkig er is nog redding voor mij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *