Verdwaald

Ik heb een afspraak met de nachtburgemeester. Gewoon op de middag om 15.00 uur. Nachtburgemeesters blijken ook overdag te functioneren. Dat ter voorbereiding van de activiteiten die zij in nachtelijke en avonduren uitvoeren. Ik ga het met haar hebben over de introductiecursus Nimweegs die zij voor 1e en 2e-jaars studenten gaat opzetten. We hebben afgesproken in een van de etablissementen die nu onderdak vinden in wat ooit de Honigfabrieken waren. In de schaduw van dat complex werd ik geboren. Wij, uit het Waterkwartier kende dat bedrijf vooral onder de naam ‘stiefselkeet’. In die tijd hadden veel Nijmeegse bedrijven een bijnaam, wattenkeet, nippelkeet. Allemaal bedrijven die nu niet meer bestaan, verhuisd zijn naar elders of gewoon zijn opgehouden te produceren en alleen nog voortleven in verhalen.
Ik ga met de auto naar de Walbandijk. Denk ik. Ik negeer het bord dat de Weurtseweg, mijn geboortestraat, is afgesloten. Er zal vast wel een geheime doorgang zijn die mij aan het einde van die straat naar mijn bestemming zal leiden. Mooi niet dus. Er wordt gewerkt aan een herinrichting van het kruispunt en de toegang is afgesloten met stalen hekken. Ik rijd me vast in wat mij nog het meest doet denken aan de grensovergang tussen Rusland en Letland waar je door smalle corridors  in een fuik reed waar geen omkeren mogelijk was. Het Honigcomplex ligt maar op 50 meter afstand, maar is omrasterd en onbereikbaar. Zo lijk in verdwaald in de buurt waar ik ooit geboren werd en dacht elke straat en elk pleintje te kennen. Na een aantal keren steken, kan ik mij uit de wirwar  van afrasteringen bevrijden en de omleidingsborden volgen. Die leiden mij weer helemaal terug naar de stad en vandaar naar de oprit van nieuwe brug over de Waal. Daar wordt het even goed uitkijken welke afslag te nemen, zodat ik aan deze kant van de rivier blijf. Dat lukt.
Ik was precies om 15.00 uur vlakbij mijn afspraak. Nu ben ik 20 minuten verder en eindelijk gearriveerd. Verdwaalde in mijn eigen geboortewijk.  Ontheemder kun je bijna niet zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *