DRU

Het plaatsje Ulft heeft 10.000 inwoners, ongeveer een kwart van de hele gemeente waartoe het behoort, zo’n gemeente met een fantasienaam . Oude IJsselstreek. Zou zo een plaatsnaam kunnen zijn uit en slecht vertaald Hobbit-boek.
Ik was gisteren in Ulft. Of liever gezegd ik reed door Ulft om bij de DRU Cultuurfabriek te komen. Die fabriek, waar nu geen ijzer meer wordt gegoten maar wel heel veel ander dingen worden gemaakt, ligt aan de rand van het plaatsje, pal langs de Oude IJssel. Ooit werden hier pannen en badkuipen gemaakt. Ik weet nog dat mijn broer een DRU-pannenset kocht, daar werd hoog van opgegeven. Het leek bijna of je een treetje op de maatschappelijke ladder steeg als je je de eigenaar van een echte DRU-pannenset mocht noemen. Nu is de industriële bedrijvigheid in het immense complex vervangen door een culturele bedrijvigheid. De verschillende fabrieken en dienstgebouwen zijn grondig verbouwd en bieden nu ruimte aan culturele ondernemingen, een theaterzaal, ja zelfs een raadzaal en een restaurant. Het geheel lijkt bijna te groot voor het dorp, zoals ooit de ijzergieterij meer plaats in leek te nemen dan het plaatsje zelf. Het is de uitgelezen plaats om het erfgoedfestival “Gemaakt in Gelderland” te openen. De Gelderse maakindustrie zal een paar maanden in het centrum van de belangstelling staan. De opening gaat gepaard met een paar onvermijdelijke toespraken. Maar tot mijn grote vreugde is er ook een quiz, waar wel geen prijzen mee te winnen zijn, maar wat maakt het uit. Elke quiz is aan mij besteed. Er is ook nog een openingstoneelstuk, gespeeld door kinderen. Bijna niet te verstaan, maar schattig gebracht. De Achterhoek staat bol van het talent.
Gade en ik laten de verdere opening van het festival voor wat die is. De cultuurfabriek herbergt een uitstekend restaurant. Het schaduwrijke terras  is precies de ambiance voor het beëindigen van dit uitstapje. Een smakelijke maaltijd, charmante bediening, aangenaam gezelschap. Daar bedenk ik dat ik eigenlijk helemaal thuis hoor in dit festival. Ik ben immers zelf ook gemaakt in Gelderland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *