Elite

Net terug uit Amsterdam. 24 uur Amsterdam, waar meer dan 4,5 uur in beslag werden genomen door drie Shakespeare-koningsdrama’s.
Ik was ruim op tijd op het station om de trein naar Amsterdam te nemen. In Arnhem voegde Gade zich bij mij. Stak ik een paar dagen geleden nog de loftrompet over het openbaar vervoer, dat kon nu wel weer een toontje lager zingen. In Utrecht kwam de mededeling dat de trein niet verder reed omdat er tussen Utrecht en Amsterdam iemand op het spoor liep en als iemand dat  graag wil, staan alle treinen stil. Via een slinkse omweg via station ArenA bereikte we toch onze bestemming, het hotel Arena. Die hadden ooit nog een justitieel robbertje gevochten of ze zich wel mochten blijven noemen, maar dat was in der minne geschikt. Er bleef door de omweg weinig tijd voor hotelverpozen. Op naar de brasserie van de Stadsschouwburg, een etentje voor de voorstelling. Niet te veel er bij drinken van 4,5 uur in een voorstelling zitten vraagt zijn geëigende voorbereidingen. Goed dat we gereserveerd hadden, het was vol en de oesters waren voortreffelijk. Dan door de krochten van de Stadsschouwburg naar de nieuw zaal waar wij het bestaan niet van wisten. De Rabozaal, die in niets lijkt op de Grote Zaal, een groter contrast is nauwelijks denkbaar. Maar het stuk heeft alle ruimte van deze bijna loodsachtige ruimte nodig . En dan dompelen wij, nee worden wij gedompeld in het overmeesterende verhaal van Hendrik V, Hendrik VI en Richard III, Kings of War en de strijd tussen de huizen van Lancaster en York. Door Ivo van Hove overrompelend vorm gegeven. En in al die eeuwen is er als het om macht gaat niets veranderd en lijkt het zelfs te kloppen dat Richard III even belt met Trump, Merkel en Poetin.
Natuurlijk is het elitair het bezoeken van zo’n voorstelling en dat vooraf te laten gaan door wat oesters en te laten volgen door een hotelnacht. De volgende ochtend een gebakje in een mooi koffiehuis en dan weer rustig met de trein terug. Maar het is ook genieten. Soms zijn het synoniemen en neem je een paar pijnlijke benen en voeten van het voor mij doen vele lopen graag op de koop toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *