Examen

Tijdens de rijtest rijdt u in uw eigen auto. De deskundige van het CBR rijdt met u mee en kijkt of uw medische situatie geen probleem vormt om veilig en zelfstandig te kunnen rijden. De rijtest is dus géén examen.
Dat is een geruststellende alinea een brief die ik van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen krijg. Mijn rijbewijs is toen ik 75 werd verlopen en begin augustus vorig jaar heb ik de procedure in gang gezet om mijn rijbewijs te verlengen. Ik vulde een gezondheidsverklaring in en kreeg te horen dat ik een medische keurring moest ondergaan. Dat was een algemene keuring, die ik met glans doorstond. Maar omdat ik toch nog wat andere kwaaltjes had vroeg het CBR ook nog om een aantal aanvullende testen. De keuringsarts, en later een neuroloog en een oogarts achten mij goed in staat tot het besturen van een voertuig. Maar het CBR heeft aan deze positieve adviezen niet genoeg en nodigt mij uit voor het doen van een rijtest.  Die wordt gepland op 8 februari, maar als er dan strengere anti-covidmaatregelen worden afgekondigd wordt de rijtest verplaats naar 14 april. Deze week is het dus zo ver!
En ook al is  de test geen examen, het vlet toch wel een beetje als zodanig.
Hoe vaak heb ik in mijn leven examen gedaan?  Een zwemdiploma heb ik nooit gehaald. Mijn eerste diploma was het verkeersdiploma. Met glans voor dat examen geslaagd, net zoals in die tijd het toelatingsexamen voor de HBS en vijf jaar later het eindexamen. Ik slaagde voor het tentamen filosofie, het enige tentamen dat ik in mijn korte universitaire carrière gehaald heb. Jaren later haalde ik het examen van de Academie en eenmaal in militaire dienst haalde ik na twee keer gezakt te zijn mijn militair rijbewijs, dat toen overgezet kon worden naar een burgerrijbewijs. Kwade zielen zeggen dat een en ander nog te merken is aan mijn rijstijl. Ik heb ook nog met groot gemak mijn Golfvaardigheidsbewijs gehaald, zoals ook aan aantal na- en bijscholingen. Per saldo heb ik dus de meeste examens gehaald. Dat geeft vertrouwen voor aanstaande woensdag. Maar voor de zekerheid, duim toch maar even met me mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.