Familie

Ik heb nog maar een schoonzus. Geen broers of zussen meer. Een schoonzus en die wordt vandaag 80. Het feest daarvoor was gisteren. Haar dochter heeft het georganiseerd. Mijn schoonzus zelf is daartoe niet meer in staat. Hoeft ook niet meer als je 80 wordt. Dan horen dat soort dingen gedaan te worden. Haar dochter heeft zich met verve van die taak gekweten. Aan haar riante huis een tent gebouwd die warm gehouden wordt door een terrasverwarmer.
De voertaal van het feest is Duits. Mijn schoonzus is in een ver verleden naar Nederland gekomen en met een broer van mij getrouwd. Zij spreekt een onberispelijk Nederlands. Maar toch wordt er nu op haar verjaardag voornamelijk Duits gesproken. De Duitse gasten zijn namelijk ruim in overtal. Neven en nichten van mijn schoonzus, maar die niet alleen. Ook hun ‘Nachwuchs’ tot in het derde geslacht is ver uit Duitsland gekomen. Om de 80e verjaardag van de verre tante ‘zu feieren’. Dertig personen of meer. De Nederlandse delegatie steekt er getalsmatig maar pover bij af. Het is goed dat mijn nicht drie kinderen, twee kleinkinderen en een man heeft, dat er wat vriendinnen van de jarige zijn. De rest van de familie wordt vertegenwoordigd door Ex, Gade, mijn bloggende neef (www.dossiermoddergat.nl), zijn vrouw en mijzelf. Het schamele restant van wat er van directe familie over is. Het tweede en derde geslacht van Nederlandse kant is minder betrokken op de jarige, dan de Duitse. Betekent familie voor Duisters meer dan voor ons Nederlanders of zijn we gewoon met minder?
De Nederlanders zingen a capella ‘Lang zal ze leven’. De Duitsers ‘Happy Birthday’, maar wel begeleid door een accordeon. Twee Duitse neven zijn in uniform van de Musikverein. “Ah, Beieren”, zeggen we. Mis, ze blijken uit Frankenland te komen. “Wir tragen doch keine Lederhosen!” is het verwijt dat we krijgen.
Er wordt gegeten en gedronken, gepraat en ‘geplaudert’.
Als we vertrekken nemen we twee keer afscheid van de jarige. Dat we dat al een keer deden, is ze al weer vergeten. “Fijn dat je er was!” Ze straalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *