Waarheid

Mijn lijfkrant checkt op de tweede pagina dagelijks het waarheidsgehalte van een bewering. De bevindingen worden dan gewaardeerd met waar of onwaar, grotendeels waar of onwaar, of niet te checken. Heel vaak blijkt een boude bewering niet waar of in ieder geval ongegrond. In de krant van vandaag werden twee beweringen van Theo Maassen onderzocht. Twee zaken die hij beweerd had in zijn oudejaarsconferentie. Het ging over haat-mails en reclamebudgetten. In beide gevallen had Maassen niet de volledige waarheid gesproken. Op zich doet er dat bij een conference helemaal niet toe. Een cabaretier is niet ingehuurd om de absolute waarheid te spreken. Daarvoor luister ik niet naar hem. Ik wil vermaakt worden en daarbij hoeft de waarheid niet altijd even serieus genomen te worden. “Een verhaal hoeft niet waar te zijn, als het maar mooi is”, zei ooit een vroegere vriend. Niets is fnuikender voor een mooi verhaal dan wanneer er iemand in het gezelschap is die de verhalenverteller gaat corrigeren op kleine futiliteiten, die mogelijk het waarheidsgehalte wel wat aantasten, maar het verhaal van de nodige smeuïgheid voorzien. Zo’n waarheidszoeker is dodelijk voor de kwaliteit van het vertelde. En wat is de waarheid? Jan Brokken laat een van de personages in zijn roman ‘Voel maar’ zeggen: “De waarheid is nog een verhaal.”
Een paar jaar geleden waren Gade en ik in Wales. Op zondag gingen we vanwege het koor daar ter kerke en kregen ook nog als bonus een mooie preek van de plaatselijke bisschop.  Hij vertelde over de spanning tussen de waarheid en een verklaring, een uitleg. En hoe zijn dochter (Anglicaanse bisschoppen kunnen legaal dochters hebben) op zijn vraag dat hij van haar naar aanleiding van iets wat zij gedaan had “the truth and an explanation” wilde, hem antwoordde “You cannot have both, Daddy.” De waarheid verdraagt niet altijd een uitleg, een verklaring. En een verklaring is niet altijd gebaat met de waarheid.
Over een paar uur heb ik een afspraak met mijn cardioloog. Een uitleg over wat recente onderzoeken. Of ik op de waarheid zit te wachten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *