Fiets

Ik leerde pas laat fietsen. Mijn vader was bang dat mij als nakomertje iets zou overkomen. In zijn ogen gevaarlijke dingen werden zo lang mogelijk bij mij vandaan gehouden. Ik leerde laat fietsen, ook laat zwemmen en de genoegens van schaatsen zijn mij altijd voorbij gegaan. Toegegeven, ik was zelf ook niet het echt heldhaftige type dat onvervaard het avontuur op zocht. In ieder geval niet het fysieke avontuur. Ik was wel redelijk goed gebekt en kon me daarmee uit vele benarde situaties redden.
Mijn kinderen hebben heel jong op een achternamiddag leren fietsen. Ze reden gewoon weg op hun fietsjes, eerst nog een tijdje met de steun van een paar zijwieltjes, maar al heel gauw roetsjten zij over de stoep van de stille straat waar wij toen woonden. Ik herinner mij geen desastreuze valpartijen en van fietshelmpjes had toen nog niemand gehoord.
Op welke leeftijd Gade leerde fietsen is mij niet bekend. Vroeg waarschijnlijk, maar de eerste 32 jaar van haar leven ken ik alleen maar uit haar verhalen. Nooit hebben we het gehad over het tijdstip waarop zij leerde fietsen. Ik vraag me af hoeveel paren van elkaar weten wanneer zij leerden fietsen. Lijkt me overigens vrij overbodige kennis. Denk niet dat er met die wetenschap een relatie te redden is of teloor zou kunnen gaan. Wel ken ik haar fietsverhalen, waarin zij met haar toenmalige partner Frankrijk per fiets bedwong. Een racefiets was het, een Koga Miyata. Die heeft nog lang in ons schuurtje weg staan kwijnen. Gade spreekt die naam, die mij niks zegt, altijd met enige vertedering uit. Een herinnering aan de vele fietsvakanties, vakanties van ver voor onze gezamenlijke tijd.
Gade en ik zijn nooit samen op fietsvakantie geweest. Soms namen we op vakantie onze fietsen mee, maar dat is toch iets anders dan een fietsvakantie hebben.
Vanaf gisteren loopt onze fietshistorie weer enigszins parallel. Al een paar jaar beweeg ik mij voort met elektrische ondersteuning. Gades elektrische fiets werd gisteren afgeleverd. Geregeld zal zij naar haar werk gaan fietsen. 20 kilometer verderop. Voor haar broodnodige beweging. Soms zal ik haar tegemoet rijden als ze huiswaarts rijdt. Voor mijn broodnodige beweging.

Eén reactie op Fiets

  1. Wim van Dam schreef:

    Hoi Jan, Ik bracht ooit een vouwfiets naar Pskov, die overigens inde datsja van dochter Anna gestolen is,
    Toen ik Ivan vroeg of zijn vrouw Evgenia ook kon fietsen, was het antwoord: ‘Dat weet ik niet’. Ik weet het nogsteeds niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *