Vriendschap

De stedenband tussen Nijmegen en Pskov bestaat dit jaar 25 jaar. En dat wordt op bescheiden wijze gevierd. Want stedenbanden zijn uit. Gemeentes zijn te druk met het ophouden van de eigen broek en daar past een uitgewogen beleid naar partnersteden nauwelijks meer in. Hoe anders was dat 25 jaar geleden. Gemeentes verdrongen zich  om duidelijk te maken dat ze van heel de wereld hielden. Zuid-Afrika werd voor de laatste keer gewaarschuwd om het apartheidsbeleid toch maar gauw af te schaffen en heel veel steden schuimden de aardbol af op zoek naar een boeiende partner in Verweggistan of iets dichterbij. Het was de tijd dat een burgemeester als hoofd van een delegatie nog een week uittrok om op bezoek te gaan bij de verre vriend. Het was de tijd dat een uitwisseling van kamerkoren zelfs in Nijmegen een overvolle concertzaal opleverde. Uitwisselingen van scholen, gemeenteraadsleden, gezondheidszorg, beeldende kunstenaars. Het kon niet op. Plaatselijke dagbladen wisselden maandelijks een pagina uit. Studenten gingen daar op stage, er kwamen Pskovieten hier studeren, trouwden er en bleven hier. De stedenband floreerde. Ambtenaren werden vrijgesteld om een en ander te stimuleren. De wereld werd het werkterrein.
Maar niets zo wisselvallig als de politiek. Op de een of andere manier werd het voor lokale politici niet meer interessant om internationale samenwerking te stimuleren. Er waren geen stemmen meer mee te winnen. De lokale VVD deed aan geschiedvervalsing door te zeggen dat ze altijd al tegen waren geweest, terwijl ze jarenlang de meest enthousiaste wethouders  hadden geleverd en voorzitters van de stichting stedenband.
Inmiddels zijn elders in het land heel wat stedenbanden gesneuveld. In Nijmegen nog niet definitief. Gisteren werd het 25-jarig bestaan van de band met Pskov gevierd met een mooi muzikaal programma. Geen honderden bezoekers meer, maar een betrokken groep. Om de contacten tussen Nijmegen en Pskov levendig te houden. Om aan te geven dat vriendschap niet altijd een illusie is. Wat opviel was dat er niemand van de gemeente was, geen raadslid, geen ambtenaar. Een teken? Een veeg teken?

1 reacties op Vriendschap

  1. Rein Verdijk schreef:

    Echte vriendschap komt uit het hart en is overal tegen bestand, met of zonder gemeentelijke betrokkenheid! Maar het blijft jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *