Fiets

In een heel ver verleden leerde ik bij het vak staatsinrichting hoe Nederland bestuurd werd. Ik kan mij niet meer herinneren of het een apart vak was of dat het onderdeel was van de geschiedenislessen. Geschiedenislessen die werden gegeven door een docent die de bijnaam ‘Bolletje’ droeg. Het was in die tijd mode om leraren van de middelbare school bijnamen te geven. Misschien bestaat die gewoonte nog wel. Maar in mijn HBS-tijd, maar wie weet nog wat een HBS is, floreerde die gewoonte en had ik Engels van ‘Pipo’ en tekenles van ‘Zuurkool’. Vraag mij niet waarom die leraren nu net die bijnaam hadden, maar zo werden ze genoemd.
Bij staatsinrichting leerde ik over de gang van een wetsontwerp. Een van de stappen in het proces van wetgeving was dat het ontwerp van een wet  om advies naar de Raad van State ging, het hoogste rechtscollege in ons land. Mijn leraar vertelde toen de anekdote dat bij een proefwerk een van zijn leerlingen die gang van een wetsontwerp had moeten beschrijven. Waarschijnlijk had die leerling  destijds niet alles goed verstaan en was dat deel van het proces in zijn aantekeningen  en later in het proefwerk terecht gekomen met de mededeling dat een wetsontwerp op de fiets naar de Raad van State ging. Een mooie verschrijving. In gedachte zag ik een bode op de fiets met wapperende jaspanden, het wetsontwerp achterop zijn bagagedrager door Den Haag fietsen van het Binnenhof naar het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk.
Hoe Nederland bestuurd werd was vandaag uitgebreid op tv te volgen. Om kwart over twee kondigde premier Rutte het ontslag van zijn kabinet aan. Het struikelde over de afhandeling of liever gezegd het niet-afhandelen van de toeslagenaffaire.  Na de persconferentie daarover stapte de premier op zijn fiets om de Koning  op de hoogte te brengen. Op de fiets, niet om advies. Onder aan de trappen van het paleis van de Koning stalt de premier zijn fiets. De premier loopt de trappen op. Binnen wacht de Koning:
“Dag Premier.”
“Dag Majesteit.”
“Een advies. Je hebt jouw fiets toch wel op slot gezet?”

Eén reactie op Fiets

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *