Foto

Neef had een idee. Hij had het gekregen naar aanleiding van een toevallig in handen gekregen boekje waarin foto’s staan van een oude meneer die zijn hele leven in een wijk van Londen heeft gewoond en daarin commentaar geeft op van alles en nog wat. Het leven, de liefde, de kat, ouderdom, carri√®re, vroeger, nu, straks, de eeuwigheid. Het lijkt Neef een goed idee zoiets ook te maken. Hij zal mij her en der fotograferen en ik mag voor de tekstjes zorgen. Korte tekstjes, minder dan 100 woorden. En de combinatie van foto’s en teksten moeten dan een beeld geven van wat ik denk, doe en ben. Het idee is op een zonnige Drentse namiddag bedacht. De uitvoering begint op een zeer zonnige novembermiddag, een fotosessie. Neef raakt er niet over uit gepraat dat het licht bijna te licht is. ER is nog niet echt een plan gemaakt van waar naar toe. We duiken het verleden n, naar de wijk waar ik geboren ben.In niets lijkt de straat waar ik geboren ben op de wegen die ik mij herinner. Hoge woontorens markeren de ingang van de straat waar als bij toeval mijn geboortehuis en het huis een paar nummers verderop waar ik als vierjarige naar toe verhuisde, gespaard lijken te zijn. Veel van vroeger is afgebroken en vervangen door nieuw gebouwde appartementen. Mijn geboortehuis is verkamerd, er huizen 6 studenten. Ik herken nog de tegeltjes waar ik als kind speelde, kleine vierkante gele tegels. Alles lijkt zo veel kleiner dan ik mij herinner. Of de tijd de omgeving¬† heeft doen krimpen. Panden die ooit winkel waren zijn woonhuis geworden. Nee, dit lijkt mijn geboortegrond niet meer.
We rijden door naar de kop van de haven, ooit het doel voor een zomers middaguitje waar we in het gras van de dijk beschuit met aardbeien aten. Het is niet alleen het zonlicht dat tranen in mijn ogen brengt. Neef maakt tientallen foto’s van mij. Ik poseer gewillig. De meeste foto’s zullen in de prullenbak belanden. Een troostrijke gedachte.
We rijden de Ooijpolder in. Koffie met appeltaart en dan naar huis. Nog even iets drinken in het koffiecafeetje op de hoek. We hebben al een intekenaar op het ooit te verschijnen boek. Nu moet het er wel van komen. Ik begin aan de eerste proeven van tekstjes.

1 reacties op Foto

  1. de nirkant schreef:

    succes Jan, ben benieuwd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *