Gebouw

Ik mag weer les geven op het ROC. Net als een paar weken geleden. Les geven is het eigenlijk niet. Ik mag wat vertellen over oud zijn, ervaringsverhalen aan jongelui die een opleiding volgen voor verzorgende. Ik ben benieuwd naar hun commentaar. Oud zijn is voor hen nu nog een ver van hun bed show. Als ze afgestudeerd zijn zullen ze hopelijk vol overtuiging aan het bed van een te verzorgen oudere staan.
Of ik bang ben ooit in een verzorgingshuis terecht te komen is een van de vragen die ik krijg. Net als of ik in de hemel denk te komen. Beide keren is mijn  antwoord dat ik wel zal zien als het zo ver is. Hun vragen worden geleid door een mengeling van nieuwsgier en belangstelling. Het worden zo twee voor mij inspirerende uurtjes. Er is zelfs op voorhand al op mijn naam gegoogeld. Het gehoor is aandachtig, zeker bij eerste groep. Maar dat ligt niet alleen aan die groep, maar ook aan de ambiance. Het ROC is gevestigd in een reuzegroot gebouw, destijds waarschijnlijk getekend met een bepaalde, mogelijk inmiddels al weer achterhaald onderwijsconcept in het achterhoofd. Centraal in het gebouw een gang die even lang als hoog is, een hoop loze ruimte die wel een aardige blik geeft op de opleiding tot bakker en kok, de ambachtelijkheid straalt er van af. Maar verder krijg je toch vooral het idee van een onderwijskathedraal waar meer op architectonische hoogstandjes is gelet dan op een efficiënt gebruik. Mijn eerste uur speelt zich af in een ruimte die deels ook wordt gebruikt als doorgang van A naar B met een provisorische visuele afscheiding die vooral een symboolwaarde heeft. De tweede groep is opgehokt in een klein lokaal, waar geen raam open kan en de luchtbehandeling minimaal is. Het is hun laatste lesuur die dag en dat gecombineerd met de warmte doet een stevig beroep op hun concentratievermogen. Maar beide groepen overwinnen de logistiek beperkingen. Het worden twee weer inspirerende uren, in ieder geval voor mij. Of ik volgend schooljaar weer terug wil komen, vragen de docenten als korte evaluatie aan mij. Graag, bij leven en welzijn.

3 reacties op Gebouw

 1. Max Valentijn schreef:

  Hallo Jan!
  Ik vond het gister erg leerzaam en gezellig.
  U heeft er een nieuwe volger van uw blog bij.

  -Max

 2. Carly schreef:

  denise: parma ham if served as a starter is usually served with rock melon (tt’s not honeydew, altho u can serve tt as well i suppose). i guess its like grapes with cheese, the sweetness of the fruits to balance the saltiness of the harrsheece.Tem/i

 3. HelloI can’t read your site so I dont know if this Kriswill Chief 1824 is for sale but I would very much like to buy it and have it sent to Denmark. Is that possible and if so how much is it worth to you?Kind Regards HenrikP.S. Beautiful Pipes you have!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *