Geheim

Mijn bloggende neef, die van Dossier Moddergat, was een paar dagen uit de lucht. Om vreugdevolle redenen, zoals hij dat zelf betitelde. Nu weet ik vaak waar Neef mee bezig is. We hebben niet voor niets een bijzondere band, want in een van de boeken die hij schreef staat als opdracht  ‘Voor Jan, mijn oom, broer en vader ‘. Dus toen ik las dat hij even niet blogde was ik razend benieuwd naar die vreugdevolle reden en belde ik hem onmiddellijk. Maar ik kwam niet verder dan zijn voice-mail, mij in grote nieuwsgierigheid achter latend. Ik had geen flauw idee waar en met wat Neef bezig was.
Inmiddels heb ik hem gesproken en weet ik van de hoed en de rand. Hij schrijft er zelfs in zijn blog over, zonder ook maar een ietsje-pietsje prijs te geven over waar hij mee bezig is. Toen ik hem er over sprak heeft hij ook voorlopig om uitdrukkelijke geheimhouding gevraagd. Uiteraard zal ik dat verzoek respecteren. Toen ik met Neef aan de telefoon was luisterde Gade mee. Gisteren klapte ze bijna uit de school en wees ik haar op het geheimhoudingsverzoek van Neef. Ik vind dat je dat vertrouwen niet mag beschamen. Op geen enkele manier. Even voelde ik me weer de gemeentevoorlichter die ik zo lang ben geweest. In die functie wist je vaak al meer dan dat er naar buiten mocht komen. Maar geheim was geheim. Dat een wethouder of burgemeester zich min of meer versprak was nog tot daar aan toe, maar jij had je te houden  aan dat wat nog niet naar buiten mocht binnenskamers te laten, hoezeer een journalist ook bleef doorvragen en gissen.
Ook in deze privé-aangelegenheid van Neef was zwijgzaamheid geboden.
In mijn werkzame leven had ik een collega die altijd alles wist wat er aan smeuïge verhalen over heel veel stadhuisbewoners te vertellen was. Over haar ging de mare dat als er iets was dat iedereen zou moeten weten je het haar zou moeten vertellen met de toevoeging dat het strikt geheim was en haar in vertrouwen was meegedeeld. Je kon er donder op zeggen dat binnen de kortste keren iedereen op de hoogte was.
Maar wat Neef betreft doe ik er het zwijgen toe. U kunt desgewenst doorklikken naar zijn site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *