Dimmer

Er zijn een fiks aantal dingen die ik niet begrijp. Niet om dat ik te dom zou zijn, maar ze gaan mij kennis eenvoudigweg te boven. En dan heb ik het niet over grote filosofische kwesties of diepgaande politiek-sociale beschouwing, maar gewoon over kleine alledaagse dingen. Dingen waar je nooit bij stil staat, maar die je opeens overkomen. Waarschijnlijk is er een zeer voor de hand liggende verklaring, maar ik begrijp het gewoon niet. Ik snap het niet, ik kan er geen verklaring voor geven en blijf zitten met een groot vraagteken, ver verwijderd van ook maar het begin van een antwoord. Het is niets hemelschokkends, maar het blijft knagen. Ik wil u deelgenoot maken van een recente ervaring op dit gebied.
Ik heb een staande leeslamp, met dimmer. De dimmer heeft het begeven, want een nieuwerwetse gloeilamp die er is ingedraaid geeft ook geen licht en op de dimmer zelf is het controlelampje gedoofd. Splinternieuwe lamp lijkt dus okay, dimmer niet. Met enige moeite sloop ik de dimmer en verbindt via een kroonsteentje de twee snoeruiteinden weer met elkaar. De spanningzoeker geeft aan dat er stroom door het snoer vloeit. Het lijkt of ik een handige jongen ben, maar ik verbaas mijzelf door deze operatie ten uitvoer te brengen. Vol verwachting stop ik de stekker in het stopcontact. Het blijft donker. Zou het dan toch de gloeilamp zelf zijn die kapot is? Het is een geavanceerd exemplaar, geschikt voor een dimmer.Ter controle draai ik een ouderwets gloeilampje uit een nachtlampje in de ‘gerepareerde’ leeslamp. LICHT! Maar ook de geavanceerde gloeilamp die ik voor de zekerheid in het nachtlampje draai geeft daar wel volop licht. Ik krijg het niet aan mijn verstand gepeuterd hoe dat kan. De ouderwetse gloeilamp doet het in het nachtlampje èn de leeslamp, de nieuwerwetse lamp doet het wel in het nachtlampje, maar niet in de leeslamp. Ik heb geen flauw idee hoe dat kan. De leeslamp is een dimmerloze lamp geworden, net als het nachtlampje, maar weigert dienst bij de geavanceerde lamp. Ik blijf verbijsterd achter. Geen flauw idee hoe dat kan. Wie wel?

2 reacties op Dimmer

  1. Olav schreef:

    Hoi Jan, heb je gekeken hoe de contacten van de nieuwe lamp zijn. Soms passen die niet goed op de fitting. Beetje bij buigen en dan werkt het weer …

  2. Rein Verdijk schreef:

    Jan, het klinkt alsof je de verkeerde dimmer/lampcombinstie hebt. Dimmers voor ouderwetse gloeilampen en halogeen lampen zijn bijvoorbeeld weer niet geschikt voor led-lampen!
    Dus hierover even laten adviseren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *