Gelderlander

Ik ben in Nijmegen geboren. Nijmegen ligt in de provincie Gelderland. Dat ik daardoor een Gelderlander ben is onontkoombaar, maar om nu te zeggen dat ik mij een Gelderlander voel zoals een een Zeeuw, een Fries of een Brabander zich met zijn provincie verbonden lijken, nee. Gelderland bestaat niet. Ja, op de landkaart is een mooi stukje van Nederland  omlijnd en wordt het gebied daarbinnen van oudsher Gelderland genoemd, maar het roept bij mij , hoe ik mijn best ook doe, op geen enkele wijze een gevoel van verbondenheid op. Gelderland is een lappendeken, waarvan de onderdelen op zich allemaal hun eigen karakteristiek en schoonheid hebben, maar waar de samenhang in ontbreekt. De gebieden versterken elkaar niet. Ze zijn ieder voor zich wat ze zijn, liggen naast elkaar in Gelderland, maar maken Gelderland als zodanig nog niet bijzonder. Gelderland wordt gevormd door de Veluwe, de Achterhoek, het Rijk van Nijmegen, de Betuwe, het Land van Maas&Waal , de Bommelwaard, de Liemers  en nog wat mooie streken. Maar een eenheid? Hooguit in verscheidenheid.
Afgelopen zondag togen Gade en ik naar Ulft. Daar hebben zij de DRU-fabriek, -die van die beroemde rooie pannen-,  toen de ovens voorgoed doofden omgetoverd tot een cultureel brandpunt. In die imposante omgeving was de presentatie van een boek over een wel zeer fraai fotoproject. De kunstenares Louise te Poele heeft acht Achterhoekse gemeentes verbeeld in gefotografeerde stillevens die in al hun sereniteit en verstilling een ingetogen maar aansprekend beeld geven van die gemeente. De foto’s in het fraai uitgegeven boek worden begeleid door teksten van de auteur Lotte Lentes.
Het eerste exemplaar van het boek wordt aangeboden aan Pieter Roelofs, hoofd schilder- en beeldhouwkunst van het Rijksmuseum die op plezierige wijze een verband legde tussen de 17e eeuwse stillevens en de hier ook op grote panelen getoonde ‘gemeentelijke’ stillevens. Ook weer een uiting van eenheid in verscheidenheid.
De provincie Gelderland heeft 51 gemeenten. Acht hebben er nu zo’n stilleven. De provincie zou van durf getuigen als zij het voor de overige 43 gemeenten ook mogelijk zou maken een eigen stilleven te verwerven en zo tonen dat Gelderland toch meer een eenheid is dan ik dacht.

Eén reactie op Gelderlander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *