Geriatrie

Vandaag voor de derde keer deze week een afspraak in het ziekenhuis. Soms lijkt het mij handiger om te vragen of ze geen kamertje daar voor mij over hebben. Zou wat reistijd besparen.
Dit keer word ik om 09:00 verwacht op de polikliniek geriatrie. Eerder deze week was ik bij de afdeling fysiotherapie en werd mijn lichamelijke conditie onderzocht door een sportarts. Een paar weken eerder waren we door de afdeling cardiologie naar geriatrie doorverwezen. Gade had in de krant gelezen dat het voor oudere patiënten wel eens raadzaam kon zijn ook door een klinisch geriater gezien te worden, zeker als er sprake is van een complex ziektebeeld. En toen zij dit ter sprake bracht, vond zij bij de hartpoli een gewillig oor en binnen de kortste keren hadden wij een afspraak met de afdeling geriatrie. Alsof er geen wachtlijsten bestonden, zo snel konden wij terecht.Ik zeg nadrukkelijk wij, want in de brochure die wij bij de invitatie kregen stond uitdrukkelijk dat de aanwezigheid van de partner of een ander vertrouwd persoon zeer op prijs werd gesteld.  destijds had de neuroloog ons al verteld dat je Parkinson nooit alleen hebt. Dat heeft ook effect op de partner. Gade is in deze een trouwe bondgenoot, die bij de meeste afspraken met een specialist ook aanwezig is en vaak nog meer op let wat de deskundigen te zeggen hebben, dan ik.
De wachtkamer van deze afdeling is slechts een gedeeltelijk geslaagde poging de ruimte iets van de sfeer van een huiskamer mee te geven.Er staan twee gemakkelijke stoelen en een ‘relaxstoel’ die met een paar drukken op de knop in verschillende standen gezet kan worden. Ik verwacht half en half dat in de loop van de ochtend (de geriater en haar assistenten hebben ruim 2½ uur voor het consult uitgetrokken) er een aanbod zal komen om de stoel tegen een sterk gereduceerde prijs aan te schaffen. Dat bod blijft uit. Maar we krijgen wel veel te horen over mijn c.q. onze situatie. Het grote voordeel is dat er niet eenzijdig wordt gekeken naar het hart, de nieren, de hersenen, de darmen, de suikerspiegel, maar dat het gaat over mij in het totaal, over ons. Wij krijgen een mooi verslag van de ochtend en de bevindingen  van de artsen mee. Stof ter overdenking genoeg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.