Gewoonte

Soms wordt mijn dagritme een beetje verstoord. En dat terwijl er geen enkele aanleiding is om af te wijken van het het dagelijkse patroon. Het hebben van zo’n min of meer vast patroon is goed voor de mens. Dat ervaar ik niet alleen zelf dag na dag maar lees de bevestiging van die opvatting in Wilhelm Schmids ‘Een kleine filosofie van het ouder worden’. In 123 pagina’s en 11 hoofdstukken leidt hij je naar een staat van gelatenheid, die je volledig verzoend, niet alleen met het ouder worden maar ook met het ouder zijn. Hoofdstuk 3 gaat over gewoontes die het leven vergemakkelijken. Ik citeer: “Levenskunst is ook de bewuste instelling van gewoontes, zodat we ons kunnen laten leiden door alles wat daarin al bepaald is.” En even verderop: “Moderne mensen geven het met tegenzin toe, maar gewoontes maken een weldadige time-out mogelijk van de talloze beslissingen die bij voortduring moeten worden genomen.” En daar laat ik het wat het citeren bij. Iedereen boven de 50 zou dit boekje op zijn nachtkastje moeten hebben liggen. Voor de prijs hoef je het niet te laten ( € 12,99) en het ISBN is 978 90 234 9770 7. De oorspronkelijke Duitse titel vind ik nog veelzeggender dan de wat afstandelijke Nederlandse titel: “Gelassenheit. Was wir gewinnen, wenn wir älter werden.” Als we gelaten durven te zijn, winnen we heel wat met het ouder worden.
Vanochtend week ik van mijn vaste gewoonte af. Na het ontbijt en de krant met zijn dagelijkse kruiswoordraadsel wacht mij normaliter de koffie bij het nadenken over wat ik weer zal gaan schrijven. Maar het weer was zo bijna al als een mooie zomerse dag in augustus. Ik volgde Gades raad op om even een eindje te gaan fietsen en te genieten van de zon en de windstilte. Een fietsrondje, stelde ik mij voor, dat ik wilde laten eindigen bij een terras voor een smakelijke kop cappuccino. Nee, niets lekkers erbij. Helaas, het terras was op maandag gesloten, dus geen koffie en ook kon ik zo gemakkelijk de verleiding van het lekkers weerstaan. Doorgereden naar huis. Lunchtijd en daarbij, zeer tegen mijn gewoonte in koffie bij gedronken. Morgen laat ik me weer leiden door de gewoontes waarin alles al bepaald is. Nee, toch niet, morgen begint het zwemseizoen weer. Gewoontes weer aanpassen.

1 reacties op Gewoonte

  1. Joost schreef:

    Gelatenheid klopt niet altijd. Soms is doorbreken van gewoontes ook op 60+leeftijd aangenaam verrassend zoals bijvoorbeeld dokteren op Schiermonnikoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *