Godsbeeld

Ik beweeg te weinig. De sportschool heb ik al maanden niet meer van binnen gezien, wandelen is er niet meer bij. Fietsen, dat is het enige wat ik nog een beetje doe. Af en toe naar Oortjeshekken, daar een cappuccino en weer terug. Samen met Gade en dan zeggen dat het toch wel lekker is zo’n fietstochtje. Maar de herfst breekt aan, de indian summer zal niet tot de kerst duren en het fietsen zal minder worden. Wat dan rest is de home-trainer, waar ik nu zo goed als dagelijks wat op fiets. Op zich een saaie bedoening. Geen langsglijdend landschap, geen polder die in fraai strijklicht zich van zijn mooiste kant laat zien en geen ganzen die luid gakkend overtrekken. Het landschap dat mijn werkkamer, waar mijn hometrainer staat, biedt is vrij statisch en daarom zet ik als ik mijn rondjes draai maar een filmpje via You Tube op. Bij voorkeur musicals en zo zag ik weer delen van ‘Ciske de Rat’ en ‘Oliver’.
Gisteren koos ik voor ‘Godspell’. Als mijn fietsoefening achter de rug is, kijk ik de musical verder uit en tuimel terug in de tijd. De musical is gebaseerd op het evangelie van Mattheüs, maar lijkt in niets op de passie. Het is echt zo’n 70-jaren musical, die ik ooit live zag in de Arnhemse schouwburg en toen de nodige commotie veroorzaakte. Recht in de leer gelovigen stonden bij de ingang van het theater en ook toen wij na afloop naar buiten kwamen stonden ze er nog en maakten ons uit voor godloochenaars en blasfemisten die ons portie nog wel thuis zouden krijgen op de dag des oordeels. Hel en verdoemenis zouden ons deel worden. Wij, die zulk een godlasterlijk spektakel hadden willen aanzien. Hun opmerkingen waren aan mij niet besteed. De musical paste uitstekend in de blijde visie die ik toen nog op het geloof en de kerk had. Het was in de tijd dat er nog sprake was van de vele wegen  naar Rome. Wegen die werden  afgesloten, opgebroken en van de kaart verdwenen. Over godsbeelden maakten we ons niet druk, we leefden op in een kerk die gemeente was.
Bij het kijken naar de musical op You Tube komt dat oude gevoel van een inspirerende, ruimte biedende kerk weer terug en voel hoe ik het mis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *