Gorssel

Als we het dorp binnenrijden, straalt de chique er al van af. Gorssel. De komende week zullen wij in deze contreien vertoeven. Contreien, omgeving is een veel te gewoon woord voor deze streek. We mogen weer gebruik maken van het lieflijke boshuisje dat twee vriendinnen hier hebben. En het bezoek beginnen we altijd met een stop in het gerenommeerde etablissement De Roskam. Het is een uitspanning zoals een uitspanning hoort te zijn. Donkerbruin de wanden, blond de dienstertjes die nu alleen even te veel oog hebben voor een haperende kassa en de geachte clientèle vergeten lijken te zijn. Het is ook zo’n gelegenheid waar drie bevriende echtparen net te luid praten rond de verrukkelijke, echt zeer smakelijke erwtensoep en het net te nadrukkelijk gezellig zitten te hebben. En waar vier foute mannen, de schoenen te bruin onder een te grijs pak zacht met elkaar zitten te overleggen. Het ene oog gericht op elkaar, het ander op de eigen laptop. Zaken zijn, zachtjes, zaken.
De Roskam geeft ook een eigen blad uit. 4x per jaar. En in het goed Achterhoeks heet dat ‘Inns & Outs, country living and lifestyle Gorssel’. Daarin staan advertenties van al de deftige zaken die er hier zijn. Maar de kroon wordt toch wel gespannen door ‘The Cosy Country Store’. Een zaak met een missie die onverkort luidt: “The Cosy Country Store is behalve een winkel voor liefhebbers van het landelijke buitenleven een ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden die respect tonen voor de natuur en hun medemens en het als een uitdaging zien om door hun levensinstelling een bron van vreugde te zijn voor hun omgeving.”
Tot onze dagelijkse routine hier hoort ook koffie bij De Roskam. Dat wil ik onder geen beding mij laten ontgaan. Misschien wippen we ook nog wel even bij ‘The Cosy Country Store” binnen. Wie wenst er nu geen bron van vreugde te zijn voor zijn omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *