Griepprik

Dit is de achtste keer dat ik rond deze tijd van het jaar iets over de griepprik schrijf. Ik behoor al jaren tot meerdere doelgroepen waarvoor het aangeraden wordt die prik te halen. Het schrijven daarover begin november mag je dan ook gerust een traditie noemen waar ik ook dit jaar niet van wens af te wijken. Tot vorig jaar haalde ik die prik altijd bij mijn huisarts in de Nijmeegse wijk Hatert, een wijk waar ik al sinds 1993 niet meer woon. Maar ik bleef huisartsenpraktijk daar om stikt persoonlijke redenen trouw. Redenen die niet meer geldig waren toen  daar grote personele wisselingen plaats vonden en de voor mij nieuwe arts mij vriendelijk verzocht een huisarts te zoeken die dichter bij mij in de buurt woonde. Efficiency en bereikbaarheid waren zijn argumenten. Binnen de kortste keren kon ik mij aansluiten bij de praktijk waar Gade al vele jaren goede ervaringen mee had. Vandaag heb ik nu daar  voor het eerst mijn griepprik gehaald plus nog een voor een enge ziekte die mij als 70+’er zou kunnen treffen en waarvan ik de naam al weer vergeten ben. Ik vaar blind op wat de medische stand mij voorschrijft. Zij hebben er immers voor doorgeleerd, ik niet.
Een prik is een prik, maar toch zijn er verschillen tussen de prik in Nijmegen-Oost en die in Hatert, die plezierige volkswijk, waar ik met zeer veel genoegen bijna 20 jaar heb gewoond. Als het grieppriktijd was kreeg ik per post een kaartje van mijn huisarts met het verzoek mij op zekere dag tussen zo laat en zo laat te melden. En als je dan op die middag naar de praktijk kwam stond daar een lange rij. Rijen die we nu in de coronatijd gewend zijn buiten bij de bakker en andere middenstander aan te treffen waar maar een beperkt aantal klanten tegelijk in de winkel aanwezig mag zijn. En dat met behoud van de voorgeschreven afstand. Maar die rij bij de dokter stond dicht op elkaar, gezellig keuvelend, ons kent ons.
De griepprik 2020 kreeg ik op afspraak. Precies op strikte tijd 13.40 uur. Niks geen rij, maar wel een mondkapje.
De verschillen tussen de ene en andere prik zijn een studie waard. Er zijn mensen op vreemdere onderzoeken gepromoveerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *