Halbe

Ik had niet verwacht dat het zo snel al zou komen. Natuurlijk voelde ik op mijn klompen aan dat het een keer mis zou gaan, maar dat hij zo snel al uit de bocht zou vliegen, nee, dat overtrof mijn stoutste verwachtingen. Jaren geleden had ik mij al aan hem geërgerd. En die hem heet Halbe Zijlstra, ooit waarschijnlijk een betrokken secretaris van de postduivenvereniging ‘De Griffioen’ in zijn geboorteplaats Oosterwolde (bron Wikipdia). Had hij een mooi hoogte- en eindpunt van zijn bestuurlijke carrière moeten laten zijn.
Als staatssecretaris voor onder meer cultuur liet hij zich er op voorstaan zelden of nooit een boek te lezen. Hij voerde rigoureuze bezuinigingen door en ging er zelf prat op dat zijn geringe affiniteit met het culturele veld een voordeel was bij het visieloos doorvoeren van de kille kortingen. Ja, als je dat soort zaken voor je zelf als een kwaliteit kwalificeert dan kun je er op rekenen dat het in een ander functie ook goed fout kan gaan.
Nou is Nederland behept met heel veel buitenland. En je hebt nogal wat tijd nodig om al dat buitenland tot het jouwe te maken, zo’n kleine 200 landen. Iedereen weet dat het een hele klus is die landen allemaal te bezoeken. Is het dan verwonderlijk dat je wat aan het verzinnen gaat om aan te geven dat je een man van de wereld bent en op plaatsen was waar op dat moment geopolitieke wereldgeschiedenis geschreven werd.
Betichtte ik Zijlstra hier boven nog van weinig affiniteit te hebben met het culturele veld, een eigenschap moet ik hem nu toch nageven. Het is een verhalenverteller pur sang die zo in wat hij zegt lijkt te geloven dat hij zich aanwezig weet in plaatsen waar hij nooit is geweest. Ingewikkeld zinnetje, maar ik snap wat ik bedoel.
Toch prettig zo iemand als minister van BuZa te hebben. Bespaart een boel reisgeld. Hoeft de wereld niet af te reizen, maar kan straks levendig vertellen over zijn imaginaire ontmoetingen met de groten der aarde. Is de fantasie weer een beetje aan de macht.Wat klaag ik nou, is toch wat ik toch geregeld roep, dat het hoogtijd wordt dat dat weer eens gebeurt. Halbe lijkt mij op mijn wenken te bedienen. Nu hem nog uitleggen dat fantasie iets anders is dan nepnieuws.

Eén reactie op Halbe

  1. Gerard Tonen schreef:

    Laat ik hier onthullen dat ik de bedenker ben van de naam Halbe de Sloper en de mede-uitvoerder van de campagne die we daar omheen voerden. Het doet me veel plezier dat hij nu zichzelf sloopt, wat altijd al in de lijn der verwachting lag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.