Spannend

Hoeveel spanning kan een mens op een dag aan. Deze weken bieden de Olympische Spelen spanning genoeg. Ik volg lang niet alles, maar als ik al zappend bij een al dan niet bekend onderdeel kom, blijf ik hangen en zie ik een Slowaakse biatlete een zo goed als zekere overwinning uit handen geven omdat zij bij het schieten twee van de doelen mist en twee strafrondjes met lopen. Weg goud, weg zilver, zelfs weg brons.
Vanochtend geniet ik via de krantenberichten nog na van de overwinning van Wüst en hoe zij die vierde. Op de radio hoor ik het verslag van een shorttrack race dames waar de Nederlandse Van Kerkhof derde wordt, maar na jury-ingrijpen toch tweede. En met eigen ogen zie ik hoe Nuis en Roest goud en zilver halen met het schaatsen. De spanning valt van de twee rijders af te lezen en zie hoe de klem tussen zijn ouders zittende Roes bijna door hen doodgeknuffeld wordt als blijkt dat de twee laatste rijders geen roet meer in zijn zilveren droom kunnen gooien.
Maar niet alleen in Zuid-Korea is het spannend. Voor zinderende spanning hoef je vandaag niet per se naar het buitenland. In de vaak zo spanningsloze Eerste Kamer buitelen de moties over elkaar heen, een prelude op de uiteindelijke stemming over wat gemakshalve de donorwet van Pia Dijkstra wordt genoemd. De moties worden verworpen, maar de wet zelf wordt met de kleinst mogelijke meerderheid aangenomen 38-36. Oef. Spannend, wat je verder ook van de wet zelf vindt. Dijkstra krijgt bloemen en ee zoen van senator Thom de Graaf.
Terwijl ik deze woorden tik, zet ik op mijn telefoon de tv aan op kanaal 502 NOS-politiek voor de wedstrijd  Zijlstra vs. Tweede Kamer. Maar ik ben net te laat voor de aftrap en zie alleen maar hoe Zijlstra omarmd wordt door de minister-president en het vak K van de Tweede Kamer verlaat. Ik begrijp dat Zijlstra zijn vertrek heeft aangekondigd. Hij is minister af. Voorlopig is hij waarschijnlijk helemaal af, tenzij er in Ooststellingwerf binnenkort een nieuwe burgemeester nodig is of bij de postduivenvereniging van Oosterwolde een nieuw bestuurslid.
De Kamer hakketakt nog even of ze nu wel of niet me de minister-president in debat wil. Nee, ja, toch maar niet, toch maar wel. Ik zal het met belangstelling volgen en voorspel een gelijkspel of een minieme overwinning voor de premier.

2 reacties op Spannend

  1. Rein Verdijk schreef:

    Sterkte met Gijs Jan. Heb in 1954 precies dezelfde (rode) hijskraan met blauwe arm gehad.
    Sterker nog: heb hem nog steeds en in de originele doos…..! 😊

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *