Handdruk

Ik ga vanmiddag weer een huwelijk sluiten. En daarbij zal ik vragen of het paar elkaar aanneemt als echtgenoten. De traditie wil dat zij dat staande doen en elkaar daarbij de ongehandschoeide rechterhand geven. Dat levert in 9 van de 10 gevallen wat aarzeling op. Alsof er gezocht moet worden naar wat de rechterhand ook weer is. Soms lijkt het erop dat het paar zich pas op dat moment realiseert dat ze überhaupt een rechterhand hebben. Op zich is dat niet zo vreemd, want wanneer geef je je partner, je lief nu een rechterhand als in handen schudden? Je houdt elkaars hand vast, streelt, koestert en wat al niet meer, maar je partner de hand schudden? Ga maar eens na wanneer u voor het laatst uw levensgezel de hand heeft geschud. Dat kon wel eens heel lang geleden zijn, misschien wel voor het laatst voor de ambtenaar van de burgerlijke stand.
Vanochtend schudde ik in het zwembad iemand de hand. Een nieuwe badjuffrouw die binnenkort mijn aquafit halfuurtje zal gaan begeleiden kwam kennismaken en deed dat door een les mee te maken. Zij stelde zich voor en het was voor het eerst in mijn leven dat ik iemand in het warme water van een zwembad de hand schudde. Het was een natte hand, maar dat kwam door de vochtige omgeving. Het was niet zo’n kleffe hand die je soms krijgt en waar het onverwachte zweet van afdruipt.  Ik moet dan altijd wat weerzin overwinnen, ook al weet ik dat de ander  eigenlijk niets aan zijn zweethanden, wrede speling van de natuur, kan doen, maar toch.
Ik ken ook mensen waarvan ik de handdruk probeer te ontwijken. Zij omklemmen mijn hand zo krachtig dat ik verbaasd ben dat na die handdruk mijn middenhandsbeentjes nog op hun plaats zitten. Ik weet niet of zij heel stiekem een wedstrijdje handje drukken met mij spelen en daar dan steeds als winnaar uit te voorschijn komen, maar voor mij is het een handdruk die ik niet erg kan waarderen.
Over een paar weken zitten we weer in Frankrijk waar te begroeting heel wat handen geschud worden. Ik weet niet of echtgenoten elkaar daar elke ochtend met een handdruk begroeten.Meer waarschijnlijk is het zo’n luchtkus waar de Fransen ook zeer in bedreven zijn. Mooi onderwerp voor een volgende beschouwing: de luchtkus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *