Herfst

En toen leek de zomer echt voorbij. De koffie met gebak werd nog buiten genoten, de wandeling die onderdeel van het programma vormde, kende maar even een donkere wolk, de felicitaties die volgden waren weer vol zonneschijn, maar toen het gezelschap zich aan de dis zette voor de feestmaaltijd kletterde de herfstregen in al zijn volle lagen tegen de ramen. Gade vierde niet alleen, maar werd ook echt 60 jaar. Een viering met familie en vrienden. Wie er allemaal waren? Natuurlijk de familie, de leden van de zaterdagkoffiecub, een handvol buren, de leden van Gades leesclub en dan ook nog vrienden die niet bij een club hoorden. Ruim 30 in een feestelijke ambiance met een programma dat ruimte genoeg liet voor ongedwongen kout, een enkele toespraak en een quizje waarin Gades hele leven voorbij rolde. Van open Volkswagens in Berlijn, tot onjuiste doopnamen en afstudeerscripties. Tijdens de maaltijd die kletterende regen. De zomer leek voorgoed weggewassen. Het werd herfst. Oh, wat een uitnodiging voor de meest voor de hand liggende metaforen met een 60e verjaardag. Herfst, een voorbije zomer. Een leven dat deels achter je ligt. De clichés komen langzaam aangeslopen. Een herfst die komt, een rustig bos in milde kleuren. Gade heeft nog nooit zo hard gewerkt als nu. Voor haar niks geen rustig bruin bos en beukennootjes zoeken.
Toen ik 60 werd ging ik met vervroegd pensioen. Een kalme herfst, een zachte winter in het verschiet. De tijden zijn in een paar jaar fiks veranderd. AOW-leeftijden omhoog, pensioenregelingen versoberd.
Maar Gades verjaardag was er niet minder om. Van een crisis niks te merken. In een Brabantse theaterboerderij lijkt die even niet te bestaan. Dat is niet vluchten voor de werkelijkheid, maar gewoon je even koesteren in een andere.
Als we naar huis rijden is het in het westen nog helder licht. Een scherpe scheiding tussen licht en donker, tussen zomer en herfst. En misschien ook wel tussen 59 en 60.
Op de bank genieten we nog even na. Twee zestigers na een mooi feestje. Ze kijken elkaar aan. Knikken en weten dat het goed zo is.

5 reacties op Herfst

 1. john ponsioen schreef:

  gade,
  alsnog van harte en nog vele gezonde jaren.

 2. Trees Speller schreef:

  Van harte proficiat met je verjaardag, gade van Jan!

 3. Maerten Verstegen schreef:

  Dag Jan

 4. Maerten Verstegen schreef:

  Dat ging wat snel! Daarom dit vervolg.
  Leest Connie altijd jouw overpeinzingen? Zo ja, dan rechtstreeks aan haar mijn gelukwens, zo niet dan het verzoek om mijn felicitatie aan haar over te brengen.
  60 jaar. Niks herfst!Nog volop zomer!!
  Maerten

 5. jack beurskens schreef:

  Allebei gefeliciteerd en nog vele gezonde jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *