Hermännchen

Gade en ik zijn diep in de magistrale serie ‘Heimat, eine Deutsche Chronik’. Jaren geleden op tv geweest, maar wij zien hem nu voor het eerst op dvd. Gisteren keken wij naar aflevering 9  van de eerste serie. Het is meer dan een aflevering, het is een complete speelfilm. Het draait om de wederzijdse verliefdheid tussen de 15-jarige Hermännchen en de 11 jaar oudere Klärchen. De regisseur Edgar Reitz zet deze Romeo en Julia prachtig neer. De verkenning van een ontluikende genegenheid. Een genegenheid die ruw verstoord wordt als de familie van Hermännchen achter de verhouding tussen deze twee komt. De moeder en halfbroer verbieden de omgang van de twee, die oprecht van elkaar houden en voor wie het leeftijdsverschil niet telt. Wat hen rest is nog een mooie oudejaarsavond 1955 en dan weten ze dat ze elkaar nooit meer zullen zien. De familie vindt de verschillen tussen de twee te groot. De verwikkelingen rond een zwangerschap en een abortus laat ik maar achterwege. Maar door de voorzichtige verhaaltrant van Reitz en het geweldige camerawerk wordt het nergens larmoyant of stuitend.
Als de film uit is, schakel ik over naar de tv. En daar zie ik bijna een parafrase op wat ik net gezien heb. Twee geliefden, die het samen helemaal eens zijn en gelukkig met elkaar zijn, lijken gedwarsboomd te gaan worden door de familie. Diederik en Mark zijn zo gelukkig samen. Ze zijn zich bewust van de grote verschillen die tussen hen bestaan. Samen lijken zij die verschillen te respecteren. Maar Mark heeft buiten zijn familie gerekend. Die verwijt hem dat hij te losbollig is, te veel heeft toegegeven aan de nukken van Diederik. Maar ja, de liefde maakt blind. Want Mark weet donders goed dat er alleen samen met Diederik voor hem nog een toekomst is. Maar de familie mort, begint te schelden. Noemt Mark Marx, het ergste scheldwoord dat de familie kent. Hij krijgt het verwijt dat hij de familienaam bezoedeld. Opa Bolkenstein en Wiegel overladen hem met verwijten. Het valt mee dat overgrootvader Thorbecke nog niet van stal is gehaald.
Hermännchen en Klärchen hebben elkaar door het ingrijpen van de familie na die laatste oudejaarsavond nooit meer gezien. Hoe loopt het af met Diederik en Mark?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *