Hervat

Het is weer even wennen. Hier en daar lijkt het leven zich weer te hervatten. Anders dan het was, maar er zit weer wat beweging in de buitenwereld. Beweging die ik waarneem, maar nog lang geen deel van uitmaak. Ik bevind mij nog zonder morren in mijn eigen kleine wereld waarin heel af en toe de deur naar buiten een beetje opengaat. Dat Itali√ę vanmiddag plotsklaps zijn grenzen open heeft gegooid lijkt op zich heel mooi, maar ik heb nog helemaal geen plannen daar naar toe af te reizen. Heb ook niet het idee dat ik ooit nog die richting zal opgaan. Ongewis is en blijft natuurlijk wat de gevolgen van die openstelling voor een mogelijk tweede of volgende golf zal zijn. Iets wat we pas over twee, drie weken zullen kunnen weten.
Vandaag is ook de bal weer gaan rollen in de Duitse voetbalcompetitie. Voetballiefhebber die ik ben kijk ik even naar Foxsport. Het ziet er maar vreemd uit. Een heel leeg stadion, spelers die bij een doelpunt ingetogen juichen, elkaar kort even op de schouder slaan, een duimpje omhoog, maar niet zoals gebruikelijk was een kluwen over elkaar buitelende spelers die zich alleen maar op aanwijzing van de scheidsrechter  weer node ontwarren. De technische staf op de spelersbank heeft een mondkapje op (of heb je een mondkapje om), net zoals de vierde man. Er mogen ook vijf spelers gewisseld worden in plaats van de tot voor kort gebruikelijke drie. Geen flauw idee waarom dat is. Misschien wel om te voorkomen dat als er opeens een aantal spelers acuut getroffen wordt door het virus er voldoende vervanging beschikbaar is. Maat het vreemdste vind ik nog het ontbreken van het supportersrumoer, hun gezang en het collectieve ach en och. Wat je nu hoort zijn de galmende aanwijzingen van de coaches, hol klinkend door lege ruimte en vervreemdend is het ook dat de stadionspeaker zijn commentaar levert als waren er 20.000 aanwezigen.
Als ik dat even bekijk en aanhoor realiseer ik mij dat het nieuwe normaal en de daarbij horende anderhalvemetermaatschappij er dus zo uitziet en klinkt. Dat wordt nog heel erg wennen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.