Hickory

“Nee, dan toch maar die bruinige.” Hickory”, zegt de verkoper. Zo blijkt die kleur in zijn jargon te heten. We zijn zo goed al aan het eind van de onderhandelingen, waarin  afgedongen en geprobeerd wordt, nog een mogelijkheid geopperd, waar navigatie misschien, trekhaak, toch wat extra korting, voorraadkorting en levertijd onderhandelingselementen worden.
Een paar dagen eerder ben ik mij gaan oriënteren in de garage. Een nieuwe auto. Er zijn mensen die mij voor gek verklaren om steeds een nieuwe auto te kopen. Eentje met de kop eraf, dat is pas voordelig rijden, bezweren ze mij. Ik heb altijd in nieuwe auto’s gereden die er na 3, 4  of 5 jaar uitgingen. De garagemeneer heeft een offerte gemaakt en zowaar nog een aardige inruil gegeven voor mijn 5 jaar oude en licht gehavende  auto. De krasjes en verbogen achterbumper blijken de waarde niet echt verminderd te hebben.
Thuis hebben Gade en ik gerikraaid over de offerte. Gade heeft hele onderhandelingsstrategieën ontwikkeld en gestudeerd op wat er nu wel en wat niet in de offerte verdisconteerd was. Tijdens ons zaterdagse koffieberaad geven vrienden nog tal van tips over wat wel en wat niet. Ik ben niet zo’n onderhandelaar. Kan ook op de markt niet echt pingelen. Vind het allemaal al gauw goed.
Gade en ik gaan naar de dealer. “Vooral niet te gretig lijken”, fluister Gade mij nog toe. We maken een proefrit. Gade althans. Ik passagier. De auto bevalt, maar de proefrit is gemaakt in een model dat een slagje luxer is dan waarin de offerte sprake van was. De onderhandelingen beginnen. De verkoper zegt dat hij al erg laag zit en er nauwelijks nog iets af kan. Hij trekt zijn zuinigste gezicht. En trekhaak, navigatie en achteruitrij-sensoren zitten niet standaard in dit model. Meerprijs dus. We palaveren over een iets mindere meerprijs. De verkoper zoekt in een of ander lijstje. “Eindprijs afwachten”, lispelt Gade. Die rolt even later uit de computer. Ik stel voor die eindprijs naar beneden toe af te ronden. De verkoper kijkt nog zuiniger, duikt in nog weer een ander lijstje en vraagt of we als hij daar mee akkoord gaat een deal hebben. Hij zucht nog eens. Hij weet zijn vermeende verlies goed te brengen. Goed dan. We hebben een deal en over 2, 3 weken een nieuwe auto. Kleur Hickory.

1 reacties op Hickory

  1. Maerten Verstegen schreef:

    Dit herken ik helemaal. Zo gaat het bij ons exact hetzelfde. Prachtige blog.
    Van harte gefeliciteerd met je nieuwe auto. En dat ook nog wel in de kleur Hickory. Prachtig. Wat ben je toch een bofkont. Veel plezier.
    Maerten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *