Hobby

Wie de betovering niet kent van een volle theaterzaal, waar het zaallicht dooft en het geroezemoes verstomt, zal de dreigende bezuinigingen op cultuur worst wezen. Mij niet. Gisteravond was er weer premièreavond  bij Introdans in Arnhem. Dit keer Introdans voor de jeugd. Ik mocht weer mee als ‘man van’. Haar organisatie had de Dansweek Gelderland georganiseerd, waar deze première naadloos in paste. In de Dansweek, die zoals vaak bij dit soort weken 10 dagen duurt, wordt op meer dan 30 Gelderse podia extra aandacht aan de dans besteed.
Een paar weken geleden had ik gemengde gevoelens bij de openingsavond van het programma “Sterren&Strepen”. Nu liet ik me helemaal meeslepen in de sprookjesachtige choreografieën van Mats Ek. Twee mooie fantasievolle halve uren: På Norbotten en Parken. Vrolijke balletten, die de eigen creativiteit prikkelen. Zat in de eerdere première een stuk dat zich zelf vast liep in een veelheid aan pretenties, deze stukken waren de pretentie voorbij, wat niet betekent dat ze pretentieloos zouden zijn. Maar wat er van af straalde was de lol in het dansen, het genieten van schoonheid en verder alles wat linkse hobby’s  en daardoor het leven zo leuk maakt om te beleven. Één ogenblik schoten die gedachten tijdens het kijken door me heen. Dom, want tijdens zo’n voorstelling moet je gewoon genieten van wat je ziet. Laat de boze gedachten maar voor later. Maar even toch kon ik het niet laten op voorhand kwaad te zijn op de komende bezuinigers die kunst af doen als argeloos gehuppel en te dik gesubsidieerd getoeter, waar het volk niet op zit te wachten. Het volk, anderhalf miljoen kiezers, waarmee gekoketteerd wordt alsof hun stem weet wat goed voor het land zou zijn. Het grauw gepromoveerd tot elite, de heffe des volks tot voorlopers. Alsof er vanuit de massa vooruitgang  te verwachten zou zijn.
Bij de nazit wordt er druk genetwerkt. Politici van diverse signatuur ruiken aan elkaar als een stel honden die elkaar op straat tegenkomen. Er waren ook CDA-prominenten. Sommigen waren op hun befaamde congres, ook in Arnhem,  voor, anderen tegen samenwerking…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *