Honkvast

Marc-Marie Huybregts familie leeft al honderden jaren rond Tilburg. Tussen de kerktorens van twee dorpen, een steenworp van elkaar. Ik kom dat te weten door een tv-programma waarin hij op zoek gaat naar zijn voorouders. Hij hoopt er een directeur van een vlooientheater te vinden of een éénbenige prostitué. Maar niets van dat alles. Hij blijkt af te stammen van een soldaat die zich aan zijn betovergrootmoeder heeft vergrepen en verder onbekend is gebleven. Zo in het midden van de 19e eeuw.
Door dit programma duik ik ook weer even in mijn eigen familiegeschiedenis. Lang geleden zette ik die op. Bezocht archieven in Nijmegen en Arnhem en voerde dit alles in in het onvolprezen programma Aldfear. Ik ben terug tot mijn oudbetovergrootouders, 8 generaties geleden. Hij heette net als ik Jan. Officieel Joannes Roeloffs. Ik weet niet wanneer hij precies geboren is. Wel dat hij op 25 november 1671 trouwde met Theunisken Beniers, die in 1646 geboren is.
Mijn voorouders bewogen zich net als die van Marc-Marie in een vrij klein gebied. Huissen, Lent, Ressen, Oosterhout. Heel honkvast. Dat heb ik dus niet van een vreemde. Zit in de genen. Er is een uitzondering. Mijn oudgrootvader Cornelius. Die wordt geboren op 29 mei 1719 in Huissen en trouwt op 5 mei 1743 met ene Gertruy Faber in Waddinxveen! Na dat huwelijk komen ze beide weer terug naar deze contreien. Hij overlijdt in 1803 in Oosterhout(Gld), zij is dan drie jaar eerder overleden in Huissen. En dan knaagt de vraag aan mij wat deed opa Cornelis besluiten naar Waddinxveen te trekken en daar een vrouw te trouwen? Van al mijn brave voorouders is hij de enige die er op uit trekt. En dan nog wel naar Waddinxveen, een dijkdorp aan de Gouwe. De stroopwafelfabriek, die in Wikipedia geroemd wordt, zal er toen nog wel niet geweest zijn. En waarom is hij later met zijn vrouw weer terug gekomen? Al bladerende door mijn voorgeschiedenis neem ik mij voor daar eens naar op zoek te gaan. Of misschien wel mijn eigen verhaal rondom te verzinnen. Wel zo makkelijk.

2 reacties op Honkvast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *