Hortus revisited

Ik citeer mijn blog van 6 september 2015:“Ik betreed Hortus Nijmegen. Een wat prozaïscher  naam voor wat ooit Hortus Arcadië heette. Het was de botanische tuin van de universiteit, maar die activiteit werd wegbezuinigd en nu moest de Hortus het zelf zien te rooien. Arcadië ging failliet, Hortus Nijmegen is de naam van de doorstart. Midden in de stad zo’n lommerrijk en zonnige plaats, aangenaam, niet alleen door het verjaardagsgezelschap. Ik ontdek dat Hobbitstee midden in Nijmegen ligt, een toverplaats in weelderig groen, waar ook nog concertjes worden gegeven onder een parachute, zo groot dat hier ook ooit reuzen moeten zijn geland. Ik ontdek een voor mij nieuw stukje Nijmegen. Mijn stad wordt nog weer mooier dan ik hem al vond.
Ik schreef over de Hortus omdat een familielid daar toen haar verjaardag vierde. Vanmiddag bezocht ik de voormalige universiteitstuin weer. Eigenlijk schandalig dat er bijna drie jaar tussen die twee bezoeken zit, terwijl ik zo enthousiast over dit verborgen juweel schreef. Ik had daar op mooie zondagmiddagen toch vaker naar een  uitvoering van het een of ander kunnen gaan of gewoon na een kort fietstochtje daar een kopje koffie gaan drinken. Maar de weg naar de hemel, maar ook naar de Hortus is met goede voornemens geplaveid, maar lang niet altijd begaan.
Nu was ik Hortuswaarts getogen omdat Gade gevraagd was lid te worden van de Raad van Advies van de Hortus. En nu zij zonder werk zat was daar tijd voor. Bij haar afscheid had ze gezegd dat ze alleen nieuw dingen zou aannemen die met een N begonnen en dat waren Niks en Natuur.
Toen ik bij de Hortus aankwam was Gade nog in een tot vergaderruimte omgetoverde kas in bespreking, een eerste kennismakingsbijeenkomst van de nieuwe Raad. Buiten, onder de geel-witte parasol trad een zanggroep op. In een deel van de tuin stonden al wat beelden voor de expositie die binnenkort geopend zou worden. Kinderen speelden. Zondagmiddag op zijn best. Gade was enthousiast over haar nieuwe vrijwilligerstaakje in die wonderschone Hortus.We zullen daar nu vast vaker zijn. Gade in ieder geval.

2 reacties op Hortus revisited

 1. Eric Mol schreef:

  Ga je volgen Jan. Live bij voorkeur.

 2. Jan Jansen schreef:

  Flower power en Woodstock… Welcome back.
  ‘We are stardust
  We are golden
  And we’ve got to get ourselves
  Back to the garden’

  J. Mitchell.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *