Huisbezoek

Heel af en toe kwam de pastoor op huisbezoek. Ik was nog een manneke van niks en ik geloof ook niet dat er een afspraak werd gemaakt. Zo maar ineens stond de pastoor op de stoep. Voor mij was dat alsof Sinterklaas zo maar door het jaar op visite kwam. Pastoor of Sinterklaas, maakte niet uit. Beide figuren waren omgeven met een soort van onbereikbare heiligheid, waarvan je alleen maar wist, of beter nog geloofde, dat ze echt wel bestonden, maar zo dichtbij was het toch altijd even schrikken. De ene wist van al je zonden die hij je ook nog kon vergeven en de ander kon je om die zelfde zonden mee naar Spanje nemen. Pekelzonden, maar spannend bleef het. Waarover de pastoor met mijn ouders sprak, ik weet het niet. En als ik het toen geweten had, zou ik het waarschijnlijk niet begrepen hebben. Wel zag ik dat zo tegen het einde van het bezoek de pastoor en mijn vader een borreltje dronken. Iets wat ik Sinterklaas nooit had zien doen. Bij het vertrek stopten mijn ouders de pastoor als een omgekeerde Sinterklaas wat geld toe voor de noden van de kerk, terwijl hun nodenĀ  minstens even groot waren.
Na die huisbezoeken zijn er in mijn latere leven nog vele gevolgd. Toen ik jaren later in de stad A kwam te wonen, kwam al gauw de plaatselijke pastoor op kennismakingsbezoek. En als om een traditie voort te zetten dronk ik met hem een goed glas cognac en voor ik het goed en wel wist was ik lid van de parochieraad. Het begin van jaren activiteit in diverse kerkelijke verbanden, ook toen ik terug verhuisde naar mijn vaderstad en actief werd in parochie, dekenaat en bisdom. Mooie, inspirerende jaren, totdat er een bisschop kwam die een kerk vertegenwoordigde waar ik mij niet meer thuis in kon voelen. Een gevoel dat nog eens bevestigd werd door de rechtlijnige opstelling van de pastoor tot wiens parochie ik bleek te behoren, maar die mij duidelijk maakte dat ik er nooit echt bij zou kunnen horen.
Ik zwierf wat rond op zoek naar zo maar een dak boven wat hoofden. Ik lijk zo’n plek nu weer gevonden te hebben. Een plek met mensen die vrijzinnigheid aan inspiratie paren. Vanochtend kwam een van de voorgangers van die Gideonsbende op huisbezoek. Het is duidelijk. Het ene huisbezoek is het andere niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *