Huwelijksklokken

Ons huis gonst nu al van het aanstaande huwelijksgeluk. Gade en ik hebben ons huis aangeboden als uitvalsbasis voor de trouwpartij van de overbuurvrouwen. In ons onderkomen zullen zich morgen de bruiloftsgasten verzamelen, koffie drinken, een broodje eten om vervolgens gezamenlijk op te trekken naar de plaats van de huwelijksvoltrekking, een huwelijksvoltrekking die ik mag doen. Dat betekent nu al dat het huis is volgestouwd met attributen die vanmiddag zo zullen worden opgesteld en gerangschikt dat we enkele tientallen mensen kunnen ontvangen. Er zijn statafels binnen gebracht, vaasjes voor de bloemen en een koelkast ligt tot barstensvol gevuld met champagne, de andere bevat alles wat nodig is voor een lichte broodjeslunch.
Al sinds een paar maanden hangt in een kast bij ons de bruidskleding van een bruid, kleding die net is opgehaald. Gisteren is de kleding van de andere hier naar toe verhuisd. Ik mocht die al bewonderen en voelde me even lid van het grote huwelijkscomplot. Morgen in alle vroegte zal de visagiste aan het werk gaan. Iets wat ik eigenlijk niet nodig vind, het is een mooi paar van zichzelf.
Het is een trouwpartij met alles er op en eraan. Urenlange besprekingen, over elkaar heen tuimelende en zich inhalende voorlopige en min of meer definitieve versies van al dan niet bijgewerkte draaiboeken, ceremoniemeester met laatste aanwijzingen, die dan toch weer voorlaatste aanwijzingen blijken te zijn. Dat alles draagt bij aan een gezellige huwelijkskoorts. Het tinkelt in de lucht. Love is in the air.
Een paar dagen geleden heb ik mijn toespraak afgerond. Mijn overbuurvrouwen, die ook heel nabije vrienden zijn, trouwen vind ik veel spannender dan mij verder onbekenden in de echt verbinden, maar ook even eervoller. Schept toch ook nog een extra band.
Ik heb mijn trouwschoenen gepoetst, mijn pak al vast uit de kast gehaald. Morgen zal ik mij opdoffen voor het feest, mijn stem schrapen en de zo belangrijke vraag stellen met daarop dan dat simpele antwoord: “Ja.” Nog een nachtje slapen. Morgen zijn zij de bruid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *