IJssalon

Begin van de avond. Door de straat lopen twee mannen. Het zouden Jehova’s getuigen kunnen zijn. Zij gaan huis aan huis en stoppen in elke brievenbus een brief. Dan herken ik een van hen als de eigenaar van een aantal panden in de straat. Onder andere van het het nu leegstaande winkelpandje op de hoek van de straat. Tot voor kort zat daar een bijna anachronistisch sigarenwinkeltje waar je ook staatsloten, krasloten, wenskaarten, tijdschriften en wat snoepgoed kon kopen. Je kon er ook je OV-chipkaart opwaarderen. Het was een sociaal trefpunt, waar de klanten al gauw tot een praatje met elkaar en de uitbaatster kwamen. Door een exorbitante huurverhoging werd zij gedwongen haar nering op te geven. De omzet en zeker de winst was niet voldoende om er nog enig profijt uit te halen. De buurt verzette zich heftig tegen deze gedwongen sluiting en vocht tevergeefs een gebruiksvergunning als lichte horeca aan.
In de brief die in mijn bus valt staat dat er binnenkort een broodjeszaak annex ijssalon in het nu nog lege pand zal komen. Er is al een begin gemaakt met aanpassing en verbouw. In de brief durft de eigenaar te beweren dat deze nieuwe zaak een bijdrage zal leveren aan de leefbaarheid van de buurt en een verrijking van het aanbod zal betekenen. Dat is natuurlijk een gotspe van jewelste als je eerst er voor gezorgd heb dat uit puur winstbejag je een alom gewaardeerd winkeltje het bestaan onmogelijk hebt gemaakt. Die sociale factor interesseert hem geen biet. Want dat heeft de eigenaar van het pand (naast een hele serie andere panden) mij meermaals duidelijk gemaakt. Het gaat hem alleen om geld verdienen, veel geld verdienen, steeds meer geld verdienen.
Als hij de brief in mijn bus gedaan heeft, spreek ik hem aan. We raken in gesprek en dan vraagt hij mij of ik mijn huis niet aan hem wil verkopen. Om belastingtechnische redenen moet hij nog 3 miljoen euro in panden investeren, anders wacht hem over dat bedrag een belastingaanslag. Ik wijs zijn aanbod van de hand. “Maar ik geef je een mooie prijs!” Ik wil niet eens horen wat die prijs zou kunnen zijn.
Ben benieuwd of de broodjeszaak het zal gaan rooien in deze zo kleine-horecarijke buurt.

1 reacties op IJssalon

  1. Rein Verdijk schreef:

    Heb voor een zeer mooie prijs nog een mooi huis voor hem te koop….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *