Instroom

En opeens wordt Nijmegen verrast met de instroom van 3.000 vluchtelingen. Ze zullen tijdelijk, tot uiterlijk juni volgend jaar, opgevangen worden in de bossen van Heuemensoord. Ik schrik van de reacties op dit voornemen die op de gemeentelijke webpagina staan. In niet mis te verstane bewoordingen wordt de gemeente, de burgemeester voorop voor gek verklaard. Hoe kon hier ooit toestemming voor gegeven worden. Het ‘eigen volk eerst’ is niet alleen tussen de regels door te lezen, maar staat er gewoon zwart op wit.  ‘Ze’ zullen onze banen, huizen en vrouwen inpikken, de islam zal staatsgodsdienst worden, we zullen onze eigen cultuur verliezen. De doemscenario’s voorspeld door radicale onheilsprofeten zullen bewaarheid worden. De angst druipt van de beweringen af.
Natuurlijk is 3.000 mensen veel, natuurlijk zal dat een goede opvang vergen, maar Nijmegen is toch niet voor een kleintje vervaard. We laten ons er toch niet voor niets op voorstaan dat wij gedurende een week blij zijn met de honderdduizenden die stad en streek bezoeken. “De wereld wandelt in Nijmegen” staat ergens op een gedenksteen voor de Vierdaagse. Nu is dat even veranderd in “De wereld wandelt naar Nijmegen.”
Zal deze instroom Nijmegen veranderen? Hoe tijdelijk is tijdelijk? Vragen waar ik geen antwoord op heb, maar ik ben er van overtuigd dat deze volksverhuizing op enige wijze  invloed zal hebben op stad en land, ja op een heel continent.
Soms somber ik wel eens over het ineenstorten van de huidige ‘westerse’ beschaving. Die loopt op zijn laatste benen. Dat is duidelijk. Zoals ooit ooit andere beschavingen hun houdbaarheidsdatum overschreden en verdwenen. Beschavingen in Centraal- en Zuid-Amerika, oude verdwenen beschavingen elders in de wereld waar we niet of nauwelijks weet van hebben en dichterbij in tijd en plaats de Griekse en Romeinse beschaving waarvan ons nu enkel nog een archeologische vindplaats of ruïne rest. De Romeinse beschaving werd gevolgd door de Grote Volksverhuizing. Misschien zitten we daar nu al weer midden in. Na die verhuizing volgden de Middeleeuwen, kort de de bocht, een donkere tijd. Misschien komen die er nu ook wel weer aan. Een troost, na de Middeleeuwen kwam de Renaissance en nog later de Verlichting. Er is nog hoop voor de mensheid.
Mijn tijd zal het wel duren. Ik heb de site  ‘Welcome in Nijmegen‘ geliked. Een symbolische daad, het minste wat ik kan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *