Inzegening

Mijn dochter heeft een huis gekocht.Nu al weer een paar maanden geleden. Zij woont daar samen met haar vriend, haar partner. Nee, hoe ik het soms ook probeer, niet met haar aanstaande. Ik geloof niet dat er een huwelijk in het verschiet ligt. Maar de aankoop van het huis en hun beider verjaardag rond deze tijd waren reden genoeg voor het geven van een feest. Gisteravond. Wij zijn een van de eerste gasten. Ik ben nog zo van de generatie dat als er in de uitnodiging staat dat ik vanaf 20.00 uur welkom ben, ik er ook kort na die tijd probeer te zijn. Ouderwets? Dan maar ouderwets, maar dat soort gewoonten verander je niet gauw. Bovendien geeft dat ruim op tijd zijn nog de mogelijkheid voor een kop koffie en het in alle rust gade slaan van de komende reeks gasten. Om die stroom goed op te vangen is er in de tuin met zeildoek een soort reusachtige paraplu geconstrueerd en ligt een vuurkorf klaar om ontstoken te worden en straks voor een aangename warmte te zorgen. Ruimte genoeg voor alle gasten
Mijn dochter heeft de verschillende sociale kringen waar zij in verkeert uitgenodigd. Haar tennisclubje, de carnavalsband waarin ze speelt, collega’s van de hogeschool waar zij les geeft, leden van het dispuut uit haar studententijd en natuurlijk haar familie. In de loop van de avond vormt zich een gemêleerd gezelschap. Ik schud wat handen van mensen die ik denk nooit eerder ontmoet te hebben. Maar in een fiks aantal gevallen krijg ik te horen dat ik de leeftijdsgenoten van mijn dochter wel degelijk eerder ontmoet hebt. Ze hebben bij ons gelogeerd  als ze samen met mijn dochter naar een concert of feest waren geweest. Maar dat is vaak al bijna 20 jaar geleden. En zo maak ik, wat oppervlakkig, maar toch, kennis met het milieu waar dochter zich in beweegt. Het huis wordt ingezegend met dit feest.
Hoe anders ging dat vroeger. Een van mijn vroegste jeugdherinneringen is dat na mijn eerste verhuizing de kapelaan van de parochie op bezoek kwam en met een palmtakje en wat wijwater het huis inzegende. Nu heffen we samen het glas en wensen dochterlief en haar partner veel geluk in haar nieuwe huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *