Jaarwoord

We mogen weer kiezen wat het woord van het jaar wordt. Van Dale heeft weer een voorselectie voor ons gemaakt, waar we op mogen stemmen: fotobom, jihadgezin, moestuinsocialisme, stemfie, crimiclown, dagobertducktaks, clownspiet, kalifaatganger, straatintimidatie en wegkijkstaat. Mijn spellingcontrole herkent alleen jihadgezin en clownspiet. De andere acht krijgen allemaal een rood kringeltje. Ik heb gestemd op moestuinsocialisme. Al heb ik niet het idee dat het een woord is dat lang zal beklijven. Evenmin zie ik ook de andere negen woorden een lang leven beschoren. Dat lijkt het lot van de meeste woorden van het jaar te zijn. Kijk maar naar dit lijstje met woorden van het jaar van 2013 tot en met 2001 volgens Van Dale: selfie, project X-feest, tuigdorp, gedoogregering, ontvrienden,swaffelen, bokitoproof, VOC-mentaliteit, generatiepact, superministerraad, SARS, nitrofen en MKZ-crisis. Toch geen woorden die tot het dagelijkse taaleigen zijn gaan horen. Behalve dan misschien selfie en ontvrienden. Maar de rest is toch vooral een modieuze eendagsvlieg geweest. Even actueel en toen voorgoed verdwenen of een verborgen bestaan in een ver hoekje van het internet gaan leiden.
Van Dale bestond dit jaar 150 jaar en selecteerde ter gelegenheid daarvan 150 mooie jubileumwoorden. Het volk mocht kiezen en koos als mooiste woord bolleboos gevolgd door regelneef, bekokstoven, en daar is ie weer, selfie en op plaats vijf prima. Op selfie na mooie woorden. Vooral het Jiddische bolleboos dat oorspronkelijk huisbaas betekende.
Ik heb zelf ook een paar mooie woorden. Katafalk is er zo eentje, maar wanneer kun je dat nu gebruiken. Zelden of nooit. Een ander lievelingswoord is insgelijks. Ik schreef er al eerder over op 11 januari 2014. Het is ook een sociaal-democratisch woord, en vooruit dan maar, misschien ook nog wel een Bijbels woord. Er zit een hele gedachtewereld achter. Iemand wenst jou iets toe en laten we er dan maar gemakshalve vanuit gaat dat dat iets positiefs is: “Prettige dag verder” of “Veel succes”. Hoe mooi is het dan te antwoorden met “insgelijks”, ik wens jou het zelfde toe als jij mij, evenzo.  Mooi lief woord. Voor mij het woord van dit jaar en alle voorbije en komende jaren.

1 reacties op Jaarwoord

  1. Rein Verdijk schreef:

    In plaats van insgelijks wens ik iedereen graag ‘het dubbele’ van wat ze mij toewensen…. Goede of kwade wensen, met ‘het dubbele’ zit je altijd goed…! Jammer dat dit woord niet in het lijstje staat 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *