Jarig

Ik ben nog lang niet jarig. Dat duurt nog ruim vijf maanden. Al sinds jaar en dag vierĀ  mijn verjaardag precies op de dag zelf. Ook al zeggen heel wat mensen dat het zo’n ongelukkige dag is. Zo vlak voor kerstmis. Mensen zeggen dan boodschappen te moeten doen en als mijn verjaardag dan ook nog eens vlak voor of na een weekend valt lijkt het helemaal lastig te zijn. Ik zou niet weten waarom. Bovendien wordt het niet gestaafd door een tegenvallende opkomst.
Verjaardagen vier ik op de dag zelf. Mijn buurvrouw niet. Mijn buurvrouw is vandaag jarig, maar ze vierde het gisteren. Daar heeft ze een goede reden voor. Vandaag vertrekt ze op vakantie. En dan heb je de keuze tussen je verjaardag wel of niet vieren. In je eentje in een vliegtuig, dat kun je niet echt vieren noemen, tenzij de stewardess alle passagiers oproept ‘Lang zal ze leven ‘ mee te gaan zingen. Dus koos buurvrouw er voor om haar verjaardag gistermiddag te vieren. Nu bofte ze daar enorm mee, want de zomer van 2012 bleek precies gistermiddag tussen 15.00 en 18.30 uur te vallen . En laat dat nu ook het tijdstip zijn waarop zij haar gasten ontving. Een zonnige achtertuin, aardig gezelschap en een voortreffelijke zelf gebakken cheesecake of worteltaart naar keuze. Een enkele gast koos niet, maar ging voor beide. Ik niet. Ik kan alleen maar oordelen over de kaastaart. Zoals ik al zei: voortreffelijk.
Ik kende meer dan de helft van de aanwezige gasten. Een gezelschap dat klein genoeg was om het gesprek centraal te houden, soms uiteen te vallen in twee- of driegesprekken en dan weer samen te klonteren tot een gedachtewisseling. Gesprekken over vroeger. Daar was de leeftijd van de gasten en de gastvrouw ook naar. Maar ook gesprekken over een al dan niet lange toekomst en of het allemaal klaar was. Daar was de leeftijd van de gasten en de gastvrouw ook naar. En natuurlijk spraken we over, daar gaat het in deze leeftijdsgroep altijd over, de voor- en nadelen van de elektrische fiets. Zo’n middag dus. Reden genoeg om je verjaardag niet perse op de dag zelf te vieren, maar op een zomerse middag in juli.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *