Weer

Heel veel mensen willen het liefst verzekerd zijn van de wieg tot het graf. Zoeken voortdurend naar zekerheid en willen elk risico uitbannen. Nu ben ik zelf ook niet zo’n avonturier, maar kan me toch wel verbazen over die zoektocht naar zekerheid. Toegegeven ook ik raadpleeg met enige regelmaat buienradar, stem daar zelfs van tijd tot tijd mijn activiteiten op af. Zo ben ik gisteren niet gaan golfen, omdat de regenverwachting groot was. Gade trok zich daar niets van aan en heeft zo goed als droog haar rondje gelopen. Ik bleef ook droog, maar liep geen rondje. Maar ik ga niet zo ver dat ik weermannen, laat staan -vrouwen, aanklaag voor het niet uitkomen van hun weersverwachtingen. Zeg nooit voorspellingen, want aan voorspellingen doen meteorologen niet. Het zijn geen waarzeggers.
Er zijn een aantal strandtenthouders en beheerders van recreatiebedrijven die nu onze nationale weermannen en -vrouwen de schuld geven van lager blijvende omzetten omdat die in hun verwachtingen niet positief genoeg zijn en het zelfs wagen in hun praatjes te vermelden dat je voor echt zomerse temperaturen naar zuidelijker streken moet afzakken. Dat schaadt de nationale recreatienering natuurlijk  vanjewelste. Die gedupeerden doen het dan voorkomen of de weermensen niet alleen een verwachting uitspreken, maar het weer ook maken. Dat lijkt me toch veel te veel eer voor dat volkje. Ze maken niks, scheppen hooguit verwachtingen en het zijn die verwachtingen die veel mensen niet zinnen. Maar wat dan? Moeten zij een vrolijker toontje aanslaan? De verwachte waarheid een beetje geweld aan doen of zeggen dat het misschien allemaal toch wel zal gaan meevallen. En wat dan? Stel dat hun verhaaltjes een beetje positiever worden, hoeveel groter is de teleurstelling als het toch pijpenstelen blijkt te gieten. Hebben de weermeneren en -mevrouwen het toch weer gedaan.
Blijft natuurlijk de vraag wie het weer nu eigenlijk maakt. Duidelijk niet de boodschappers van de weerberichten. Sinds jaar en dag worden die zoals alle brengers van slecht nieuws onthoofd. Maar wie maakt het weer dan wel. De hoge en lage drukgebieden? Of zouden het toch weer de Higgsdeeltjes zijn. Die zijn immers overal de schuld van.

1 reacties op Weer

  1. babette Degraeve schreef:

    Doet me heel erg denken aan een mopje,….met als clou: ” wanneer doen we het weer ?”
    Ik vertel het eerste deel later bij het koffiedrinken.
    Heb het goed vandaag!
    x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *