Jongensclub

Dit kon allemaal wel eens uitgelegd gaan worden als een pleidooi voor apartheid. Ik ben geneigd het te beschouwen als een ondersteuning voor eigenheid.
Ik ben lid van een jongensclub. Er zijn mensen die het graag een herenclub noemen, maar dat is toch werkelijk te veel eer. Want in die club zijn we weliswaar als heren verkleed, al wordt het aantal stropdassen steeds minder, maar we gedragen ons als jongens, aardige jongens. Toen ik bijna 20 jaar geleden bij die club kwam, het was en is ook nog eens een club waar je alleen op uitnodiging bij kunt komen, was het gebruikelijk om met jasje-dasje aanwezig te zijn. Er is in die 20 jaar veel veranderd. Meer in uiterlijk dan in gedrag. Ook qua doelstelling is er weinig gewijzigd. De achterliggende gedachte is groots en meeslepend en door de hoge bazen van de club in bombastische taal verwoord. In de praktijk ontmoeten we elkaar in vriendschappelijke sfeer en ja, van tijd tot tijd spannen we ons min of meer gezamenlijk in voor een goed doel. Soms lijkt de club mij in deze warrige tijd een anachronisme. Geweldig.
Gisteravond waren we met vijf leden van mijn club bijeen ter voorbereiding van een activiteit die over een paar maanden zijn beslag moet krijgen. Vijf mannen, want onze club bestaat alleen maar uit mannen. In totaal een kleine 40. Van tijd tot tijd ontspint zich de discussie of er ook geen vrouwen lid moeten worden van onze club. De statuten staan dat toe, de mores wil anders. Heel even kwam het gisteren weer ter sprake. Tot mijn verrassing blijken wij alle vijf tot de vleugel te behoren die er niet over peinst om vrouwen tot onze club toe te laten. Niet omdat wij vrouwenhaters zouden zijn, integendeel. Maar omdat wij de sfeer in onze mannenclub koesteren. Natuurlijk is er op zich niks op tegen. Er zijn heel veel gemengde clubs en gezelschappen waar ik mij als een vis in het water bevindt. Maar ik geniet er ook van om van tijd tot tijd mij onder te dompelen in de vriendelijke ongedwongenheid  van een mannenclub, zeker als die zich gedraagt als een jongensclub, met zijn specifieke eigenheid. Zoals vrouwen dat waarschijnlijk hebben in damesclubs, waarvan ik hoop dat het meisjesclubs zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *