Orgelkleding

Voor verschillende gelegenheden heb je verschillende soorten kleding. Soms wordt er ook een ‘dress code’ op een uitnodiging gegeven. Zo’n kledingvoorschrift kan een boel narigheid voorkomen. Niets is er zo vervelend als ‘under dressed’ ergens te verschijnen. Niets is zo vervelend als ‘over dressed’ ergens te verschijnen.
Als trouwambtenaar geef ik het bruidspaar de keuze of ik hen in toga, dan wel in een keurig kostuum te trouwen. In een enkel geval laat ik hen die keuze niet. Als zij in jacquet of uniform verschijnen dan trek ik mijn toga aan. Mijn pak, hoe keurig ook, zou dan ‘under dressed’ zijn. En dat geeft geen pas.
Ik herinner mij nog de tijd dat je je voor een schouwburg- of concertbezoek pontificaal opdirkte. Nu zie je nog wel eens een enkeling bij een voorstelling in wat ik dan noem groot deftig paraderen. En dat terwijl de mores rond dit soort evenementen danig gewijzigd zijn. Sinds Prins Claus publiekelijk zich van zijn stropdas ontdeed is het niet dragen van dat kledingstuk volstrekt gelegitimeerd, in ieder geval koninklijk goedgekeurd.
Gisteravond, het was tenslotte weer dinsdagavond, was ik bij het wekelijkse orgelconcert. Het publiek ligt qua leeftijd gemiddeld dichter bij de 65 dan bij de 50. Het lijkt of je zonder grijze lokken niet binnen mag. Het is duidelijk de groep die destijds keurig gekleed naar dit soort gelegenheden ging. Hoe anders ziet het orgelvolk er nu uit. Het was een mooie warme dag geweest en dat straalde de kleding van de bezoekers nog uit. Had ik een groepsfoto van de aanwezigen kunnen maken dan was de eerste associatie zeker niet concertbezoekers geweest. Nu weet ik ook wel dat er geen strikte orgelkleding bestaat, maar deze keer was het een bonte verzameling van zomerse kledij. Ik heb maar één stropdas gezien, maar die meneer had dan wel geen colbert aan. Er waren veel geruite bloezen, een enkel paar zichtbaar gedragen bretels. Ja, ik zag zelfs een wild bedrukt Hawaii-hemd en een ander met een bermuda met daaronder magere kuiten en  sandalen met sokken. Dat waren er meer, helaas.
De zomerse dag bleek norm te zijn voor het kledingvoorschrift. Het maakte het concert er niet minder mooi om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *