Kaai

Een van de voortreffelijkheden van Nijmegen is zijn ligging. Een Nicaraguaanse gast omschreef de stad eens als bruid van de Waal. Sinds een paar jaar ligt  Nijmegen zelfs aan beide zijden van de rivier. De stad omarmt het water.
Ik ben geboren op een steenworp afstand van de nieuwe haven. Het was mijn speelterrein, al mocht ik eigenlijk niet van mijn ouders de dijk over en als we met de familie langs de haven naar de rivier wandelden moest ik achter de bolders blijven waar de schepen hun  trossen aan vastlegden.
Een van de grootste attracties van de stad is als bij hoogwater de kade overstroomt. Een van de vaste uitjes is dan naar het hoogwater kijken. Zien hoe de houten schotten in de keermuur er voor zorgen dat de benedenstad droge voeten houdt. Het is te hopen dat de komende maanden het water zich aan de bedding van de Waal zal houden. De kade wordt nu gerepareerd. Een nieuwe damwand wordt geslagen. Als dat niet gebeurt zou de stad zo maar in de rivier kunnen wegglijden. Overigens een mooi einde. Een hele stad opgenomen door de machtige stroom. Weg kade, weg benedenstad.
Er was ooit een tijd dat een aantal onverlaten de Waalkade wilden omdopen in Waalboulevard. Zou dat gebied meer uitstraling en allure geven. Onzin natuurlijk. De robuustheid van de kade verdraagt maar een naam: Kaai. Daar waar in vroegertijd de kaaisjouwers bezig waren voor een paar centen de schepen te lossen. Zouden die dan ook boulevardsjouwers moeten gaan heten?
Het was gisteravond druk aan de Waal. Net in dat gebied waar de kade verloopt in een strandje  onder de machtige bogen van de Waalbrug. Er is eten te koop en drank en er is muziek. Nijmegen laat zich uit. Sommige met de voeten in het water, andere sloffen er door het zand en de meesten zitten en praten. Net als Gade en ik. We zitten op een hoge caféstoel. De bezoekers trekken aan ons voorbij. De avond valt. De zon gaat kitscherig rood onder.  De stad koestert zich aan de rivier. En het festivalletje heet De Kaaij. Maar waar die extra j nou voor nodig is? De kaai heeft aan kaai genoeg.

1 reacties op Kaai

  1. Rein Verdijk schreef:

    Kaai zonder “j” is wel bekaaid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *