Kamer

Sinds gistermiddag woon ik op kamers in mijn eigen huis. De woonkamer is nu voor mij een soort studentenkamer geworden. Een logeerbed is naar beneden gehaald en nu woon ik in ieder geval de komende week hier. De rolstoel is mijn vervoermiddel dat mij 2x daags naar het toilet brengt en naar de keuken, waar ik wat poedel aan de kraan. Koude kraan, want onze warmwatervoorziening is kapot.
De chirurg heeft mij strenge consignes meegegeven. Nadat hij de afgeknapte uiteinden van mijn achillespees weer aan elkaar heeft gezet en mijn rechterbeen weer van een fraaie spalk heeft voorzien, drukt hij mij op het hart mijn voet niet alleen zo min mogelijk, maar bij voorkeur helemaal niet te belasten. Bevordert de genezing.
Dit wordt dus deze week mijn wereld. Een paar vierkante meter, maar met telefoon, tv en internet oneindig groot. En de komende dagen warm, heel warm. Een ventilator houdt de ergste warmte buiten en een vliegermepper geeft mij de nodige beweging. Pets, weer eentje.
Gade ontpopt zich als een perfecte mantelzorgster. Behendig manoeuvreert zij de rolstoel door het huis dat in het geheel niet is aangepast. Zij maakt mijn boterhammen klaar en heeft een kan koffie gezet, zodat ik mijn kamer niet uit hoef voor de koffiepauze. Ik zou niet eens weten hoe ik er op eigen kracht uit moet. De woonkamer wordt mijn kluis de komende zeven dagen. Ik doe er alles en dat is weinig, heel weinig. Ik neem me voor ook wat been- en armgymnastiek te doen en hoop dat dat niet alleen bij een voornemen zal blijven. En natuurlijk is er dan mijn dagelijkse stukje. Ik zal deze week weinig meemaken. Maar dat geeft misschien wel tijd en ruimte voor wat beschouwingen. Maar ik weet zelf niet of ik daar wel op zit te wachten.
De zon is nu zo ver gedraaid dat hij ongenadig de kamer in schijnt. Mijn werkkamer heeft een fraai zonnescherm. Maar die is onbereikbaar. Over een paar weken weer, maar dan zal het wel regenen.

4 reacties op Kamer

 1. Maija schreef:

  Vanochtend las ik wat je vorige week is overkomen.
  Ik wens je heel veel sterkte en beterschap.
  En het lijkt me heel interessant om ook eens jouw beschouwingen te lezen.

  Groet,
  Maija

 2. Henk schreef:

  Ha Jan. Ik begrijp uit jouw woorden dat de ingreep goed is verlopen. Tijdens het buitje van zojuist daalde de temperatuur direct een graad of vijf. Het lijkt erop dat dit de aankomende dagen meer staat te gebeuren waardoor het binnen moeten zitten draagbaarder wordt. Wens je alle geduld toe bij het herstel en nog dank voor je reactie.
  Ik kom deze week nog wel eens voorbij

 3. Rein Verdijk schreef:

  Blijkbaar is de operatie goed verlopen. Gelukkig maar! En dat poedelen in de keuken met koud water is met deze temperatuur toch geen straf. Anders een pannetje water op het gas koken net als vroeger toen je nog een Jantje was! Succes ermee en vooral een spoedig hetstel.

 4. Ger Loeffen schreef:

  Hé Schupert,
  Mijn medeleven is er niet minder om, beste Jan, maar toch even een paar kritische woorden. Jij schreef eerder dat jij de Kerk verlaten hebt. Of andersom wellicht. Welnu, de Heere straft jou ongenadig met deze, hopelijk tijdelijke handicap. Het is toch werkelijk Ongeloof-lijk dat dit jou treft. Zo ga je zwierend over de dansvloer met een ravissante hoogleraar; zo zit je als een mokkende ‘Grumpy’ gekluisterd aan een stoel, met de bewegingsvrijheid van een brugpijler. Dit moet de Hand van God zijn beste Jan. Had de Kerk de rug niet toegekeerd, dan was je nu nog dansend door het leven gegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *